До вчера празен и пуст, в първия учебен ден днес дворът на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив се изпълни със смях и веселие от емоционалната среща между възпитаниците на училището и преподавателите и срещата със съучениците. Най-вълнуващ този ден по традиция е за осмокласниците, които пристъпват прага за първи път и за бъдещите абитуриенти от 12 клас, за които това е последния „първи учебен ден“ в гимназията.

Тържеството за откриването на новата учебна година започна с музикален поздрав в изпълнение на сборна формация от ученици от 9-ти и 10-ти клас. След тях поздрав отправи заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

„За 4-ти път съм тук на този ден. Не идвам по задължение, а защото чувствам мястото като общност. Националната гимназия за сценични и екранни изкуства е такава общност за всички ученици, които в момента учат, както и за завършилите. Това, което се случва тук захранва целия културен сектор. Завършилите училище имат своята успешна реализация във всички сфери на културния живот и са оставили своя траен отпечатък. Другото нещо, което прави силно впечатление е усещането за доброта. Тя може да бъде почувствана още от училищния двор, през учителската стая, директорския кабинет, учебните стаи. А третото е „симбиозата“. Знаем и сме учили какво означава понятието „симбиоза“. Тя е особено видима между учителите и учениците. Учителят казва, а ученикът чува, защото много по- важно е не просто да слушаш, а да чуваш“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов. Той отправи специален поздрав към осмокласниците, както и към бъдещите абитуриенти и им пожела успешна реализация. „Защото да бъдеш част от културата е много хубаво и в това има много смисъл“, каза още Пламен Панов.

banner

Ученичката Русалина Игнатова прочете поздравителен адрес от Министъра на културата Кръстю Кръстев. Топъл поздрав за първия учебен ден отправи и директорът на училището Николай Томов, който е и бивш възпитаник. Той пожела на осмокласниците да намерят тук, на първо място, удовлетворение от труда, който са положили при кандидатстването, да намерят много нови приятели и да бъдат достойни продължители на всички традиции, които се спазват в гимназията, важна част от които е толерантността. Николай Томов отправи топли думи и към всички колеги, учениците и техните родители. Поздрав от името на ръководството и педагогическия колектив отправи и заместник-директорът Ваня Бетуховска.

Носител на наградата „Ученик на годината“, която се присъжда за отличен успех, участие в многобройни национални и международни конкурси и завоюване на призови места, както и за издигане на имиджа на гимназията стана Мария Атанасова от 12А клас. Тя получи наградата си от миналогодишния носител Станислава Блядкова.

Поздрав от името на дванадесетокласниците към учениците от осми клас отправи Пресияна Игнатова. По традиция бъдещите абитуриенти поднесоха по една роза на всеки осмокласник. След като директорът Николай Томов би първия учебен звънец и лисна менче с вода, за да „върви по вода“ новата учебна година, първи прага на училището пристъпиха развълнуваните осмокласници, водени от своите класни ръководители.

Историята на гимназията, създадена през есента на 1975 година, е белязана с високи постижения както като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, така и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино. Сред изучаваните предмети са история на изкуството, рисуване, перспектива, пластична анатомия, история на музиката, живопис, скулптура, история на костюма, компютърно проектиране, грим и перуки, актьорско майсторство и други.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space