От Централната избирателна комисия (ЦИК) са поискали от „Информационно обслужване“ АД информация за броя на избирателните секции с машинно гласуване от вота на 2 април, поотделно за всяка община. Това каза Емил Войнов по време на днешното заседание на ЦИК.

На вота за парламент на 2 април в страната бяха разкрити 11 818 секции, без допълнителните места за гласуване в болнични, социални заведения, места за задържане, както и подвижните урни. Беше гласувано с 9366 машини. Тогава във всяка секция с машинно гласуване се гласуваше с едно устройство.

По време на заседанието ЦИК реши и да изпрати писмо до печатницата на Българската народна банка, с което да информират за започването на процеса по производство на необходимите 50 хил. ролки хартия за машините спрямо техническите изисквания и спецификите на устройствата.

banner

Образуване на избирателни секции

При избори за общински съветници и за кметове в населените места се образуват толкова секции, колкото пъти числото 1000 се съдържа в броя на избирателите, според Изборния кодекс. При остатък, по-голям или равен на 500, се образува отделна секция. При остатък под 500 избиратели се образуват две секции с под 1000 избиратели или една секция с под 1000, но с не по-малко от 30 избиратели. В населените места с по-малко от 1000 избиратели се образува отделна секция, се посочва още в текста на закона.

В една избирателна секция се включват до 1000 избиратели, освен в случаите по чл. 93, ал. 4 от Закона за гражданската регистрация: “Български граждани, живеещи в чужбина, които не са вписани в регистъра на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистъра на населението от район “Средец” на София”. При териториално обособени населени места кметът на общината може да образува секции с не по-малко от 20 избиратели.

Също така избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги се образуват при наличие на не по-малко от 10 избиратели, които са живели през последните шест месеца преди изборния ден в съответното населено място, на територията на което е съответното заведение, домът или друга специализирана институция. Задържаните лица, спрямо които няма влязла в сила присъда, могат да гласуват в местата за задържане, когато там е възможно да бъде образувана избирателна секция, се посочва още в Избирателния кодекс.

От ЦИК припомнят, че на местния вот през есента гражданите ще гласуват за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и Варна, както и за кметове на кметства. На местните избори не се образуват избирателни секции в чужбина и не се гласува зад граница, отбелязват от ЦИК.

Избори за кмет на кметство се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове имат население над 100 души с постоянен адрес по чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България, припомнят от ЦИК.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!