Митническите служители и гранични полицаи на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ задържаха над 4,3 кг златни накити при проверка на автобус, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Превозното средство с турска регистрация пристига на пункта вчера на път от Турция за Германия. За автобуса е подадено искане за щателна митническа проверка от служители на „Гранична полиция“. При извършената инспекция са открити специално пригоден тайник в двете греди на шасито. От укритието митническите служители изваждат 24 пакета с бижутерски изделия от жълт метал – пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Според експертизата на вещото лице пакетите съдържат 4326,67 грама накити от 14- и 22-каратово злато на обща стойност 481 370 лева.

По случая е образувано досъдебно производство. Контрабандните златни изделия са задържани. Водачът на автобуса М.К. (46 г.) – турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност, уточниха от прокуратурата. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и забрана за напускане пределите на страната.

banner

Според статистиката на ведомството по внос-износа, миналата година на „Капитан Андреево“ са задържани над 100 килограма златни накити, сплави и отливки, а ювелирните изделия от сребро са 36 килограма. Нелегалният трафик е почти винаги в посока от Турция за България или Западна Европа, а причината е по-ниската цена на благородните метали в югоизточната ни съседка, коментират митничари.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space