35-годишния Алихан М. бе оставен от варнеския окръжен съд в ареста след като се е опитал да убие мъжа на любовницата си.

На 24 ноември той е бил привлечен като обвиняем за опит за убийство на 30 годишен мъж, когото намушкал с нож. Деянието е извършено във Варна на 16 август тази година, като след това обвиняемият се е укрил и е бил открит в Крапец. При задържането му, той се представил с фалшива лична карта. Алихан М. живее в България от 14 години.

Според обвинението, турският гражданин имал любовна връзка със съпругата на пострадалия, който бил моряк. Изтъкнато беше, че продължително време е проявявал агресия спрямо жената, с която имал отношения. За това свидетелствали подадените от нея сигнали в полицията.

banner

За това престъпление, Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор.

Адвокатът на Алихан помоли съда за определяне на мярка за неотклонение „домашен арест“. Изтъкна, че мъжът е имал възможност да напусне страната, след престъплението и да се укрие, но не го е направил. Освен това, според защитата, вследствие на деянието, не били настъпили животозастрашаващи последици за пострадалия. Алихан М. поиска от съда по-лека мярка за неотклонение, като подчерта, че всичко се е случило заради съпругата на пострадалия. Поиска от съда „домашен арест“, тъй като от 14 години не бил виждал кучето си, а от 3 години и половина не бил посещавал семейството си в Турция, предаде морето.нет.

След като се запозна с доказателствата и материалите по делото, съдебният състав на Варненския окръжен съд прецени, че са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на първоначалния арест. За съда са налице достатъчно данни, от които да бъде направен обоснован извод за авторството на престъплението, в което е обвинен Алихан М.

Според закона, деянието е тежко умишлено и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ над 5 години.

По делото безспорно е установено, че след опита за убийство през август, 35-годишният мъж се е укрил и е бил задържан едва на 24 ноември.
Освен това е извършил и още едно престъпление – легитимирал се е с фалшива лична карта.

От изложените факти, съдебният състав направи извод, че се касае за личност склонна да извършва престъпления, поради което опасността той да се укрие или да извърши друго е реална. Заради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че към момента най- подходящата мярка за неотклонение, която може да определи на Алихан М. е най- тежката, а именно – „задържане под стража“. Определението полежи на обжалване, като в този случай делото ще се разгледа на 6 декември.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!