Пенсионер на 76 г. се удави в курорта Св. св. Константин и Елена. Драмата се разиграла в събота, когато имаше мъртво вълнение. Малко преди обяд човекът влязъл да плува, но течението го дръпнало навътре, чак зад шамандурата.

Неколцина мъже го видели да се бори за живот и го извлекли на брега. Там пристигнал екип от плажни медици, а после – и от Бърза помощ. Въпреки усилията им и продължилите близо половин час опити за съживяване, мъжът издъхнал. Близките му съобщили пред лекарите и полицаите, че страдал от чернодробна цироза.

Фаталният инцидент е втори за сезона. Преди седмица на друга ивица в същия курорт на плиткото се удави жена, получила белодробна тромбоемболия. „Извън тези случаи най-натоварените месеци минаха спокойно, без травматизъм”, съобщи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1, което от години поддържа медицинската помощ по охраняемите плажове във Варна и курортите. Според него най-често колегите му са помагали на колабирали хора, предимно работещи в заведенията край брега.

banner

За плажуващите този сезон е райски, защото водата е необичайно прозрачна дори в края на август, досущ като на морето в Гърция. „Причината са честите западни ветрове, които отнасят водораслите и мръсотията навътре. Такъв вятър духа и сега, вече няма мъртвак, но държим флага жълт, за да внимават хората с надувни дюшеци”, обясни пред „Труд” Георги Есов, главен спасител на варненските ивици.

Според него единствената опасност за плажуващите в края на лятото са медузите. Вече има няколко случая на алергични реакции след опарване, които медиците са приключили на място. Според Есов засега мекотелите са малки, но през септември наедряват, оцветяват се в синьо и опарването им става по-токсично.

 

 

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!