Продължава борбата с двата големи пожара, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на две общини – Харманли и Любимец. Това съобщи директорът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Хасково Митко Чакалов. От снощи в общините Харманли и Любимец са в бедствено положение, обявено със заповед на областния управител на Хасково Гинка Райчева.

Огънят е засегнал общо около 4000 декара – предимно сухи треви, храсти и малко лозя. Широколистната гора, която е попаднала в обхвата на пожара, е към 1000 декара, посочи Чакалов. Снощи е имало опасност за село Оряхово в община Любимец, но огнеборците са успели да спрат бедствието на метри от първите къщи. В момента няма опасност за населените места, увери Чакалов. По негови думи в момента се работи по прокарването на просека от източната страна с верижна машина, която да ограничи по-големия от двата пожара.

На терен работят десет екипа огнеборци. Помагат им служители от лесничействата. От общините са осигурени и водоноски.

Причините за възникването на огъня ще бъдат разследвани, но една от вероятните е човешка небрежност, каза още Чакалов. На място в щаба на огнеборците в харманлийското село Изворово този сутрин бе и областният управител на Хасково Гинка Райчева.

banner

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space