Около 7:30 часа тази сутрин обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно на органите на реда. Полицията ще го предаде на ГДИН.

59-годишният Банев бе придружаван от адв. Петър Зафиров. В ръцете си носеше огромен сак, вероятно с лични вещи.

Банев има присъди в Румъния, България и Италия. Той се е предал пред Софийския затвор с адвокат. МВР го е задържало и ще го предаде на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Евелин Банев е единственият българин от високите нива в подземния свят. Дейността му надхвърля границите на страната, а по делата срещу него в Италия, Румъния и България става дума за международни контакти не само в Европа, но и в Южна Америка, откъдето е идвал кокаинът. Евелин Банев-Брендо се издирва официално от 10 май 2018 г., след като две седмици по-рано Върховният касационен съд окончателно го призна за виновен в пране на пари от наркотрафик и го наказа с 6 г. затвор. Брендо обаче вече беше избягал. Това бе и последната му присъда. Преди това в Румъния го признаха за виновен за наркотрафик с наказание 10 г., а след румънците го осъдиха и на 20 г. затвор в Италия по делото „Кокаинови крале“, отново за същото престъпление. През 2012 г. Брендо беше задържан у нас и изпратен в Милано, но го върнаха, защото първото му дело, тогава все още висящо, беше в България. То приключи последно от трите. Докато чакаше решението, Брендо беше с мярка подписка и забрана да напуска страната. Това не му попречи да избяга и да започне 5-годишното му издирване.

banner

Слуховете го пращаха на различни места по света, но на 7 септември 2021 г. неуловимият Брендо беше арестуван в Украйна. В обитавана от него къща полицията откри оранжерия с канабис. Банев беше задържан за 20 дни, а Румъния, Италия и България – информирани, че е при тях. Междувременно Румъния първа изпрати искане за екстрадицията му, а след това и България. Две седмици след ареста изненадващо Брендо беше освободен с решение на Апелативния съд в Киев.

За това време се оказа, че той легално е станал украинец и има документи за това от 2015 г., което автоматично изключва да има друго гражданство, включително и българско. Украйна не предава свои граждани в трети държави. Въпреки това срещу него е започнало наказателно производство в Украйна, защото освен легалния, у Брендо е намерен и фалшив украински паспорт с имената на Виктор Краич. Експертиза показала, че снимката е на Брендо, но данните са на друг човек. Какво се е случило с това дело там, остава загадка, както и съдбата на Евелин Банев преди и по време на войната в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space