Джигитите на две колела ще бъдат следени от новите високоскоростни БМВ-та на КАТ. При констатиране на нарушения рокерите ще бъдат проследени и спирани, за да бъдат санкционирани.

До дни от Пътна полиция стартират специализирана акция за контрол на водачите, управляващи мотоциклети, пише „Телеграф“. Причината е в зачестилите пътни инциденти с двуколесни и триколесни МПС.

Екипите на КАТ ще следят основно за недопускане на управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи.

Фокус
Във фокуса на контрола на пътните полицаи ще е и недопускане на управление на мотоциклети без регистрация, а също и правилното поставяне на регистрационната табела. Причината е, че масово мотористите поставят регистрационния си номер под калника и така се крият от камерите за видеоконтрол.

banner

Стриктно ще се проверява дали са минали задължителен годишен технически преглед (ГТП), като рокерите са длъжни да притежават талон и стикер за ГТП, които да представят за сверка на униформените, независимо че данните им ги има и в таблета на полицаите. Масова практика било сред „братята на вятъра“ да не носят със себе си такива документи, а да представят единствено книжка и талон.

Екипите на КАТ следят за недопускане на управление на МПС от водачи, употребили алкохол и наркотични вещества. Строго ще се наказва и без никакъв толеранс към рокери, които не използват защитни каски, както те, така и пътниците на мотора. Ще се следи стриктно и за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Бегачки
В помощ за превенция на пътните нарушения от страна на мотористи активно ще се включат.

35-те БМВ-та бегачки на полицията. Всяко от тях има по близо 380 конски сили под капака и така униформените няма да стават за подбив от страна на нарушителите, че ги гонят със „стари астрички“ и „шкодички“, които се разпадат в движение. Целта на акцията в летните месеци е да се преодолеят проблемите с т.нар. мотохулигани.

Действията на Пътна полиция срещат голямо одобрение сред представители на мотоклубове у нас, които също са против джигитите на две колела. „Ние също не харесваме поведението на тези мотоциклетисти и се разграничаваме от тях. Категорични сме, че правилата за движение по пътищата трябва да се спазват от всички.

Има места, на които могат да докажат уменията си, но това не е на пътното платно. Настояваме освен санкции за мотоциклети да има и за водачи на МПС, които са нетолерантни и шофират неразумно“, написаха във Фейсбук представителите на мотоклубовете.

Проверки
Сред най-опасните нарушения, които са констатирали от КАТ, извършвани от мотористи, са шофиране с една ръка и управление на мотор на задна гума. От Пътна полиция напомнят, че според закона за това нарушение е предвидена глоба в размер на 3000 лева и лишаване от правоуправление за срок до 12 месеца.

Проверките ще се извършват както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. И в градовете, и извън тях. Униформените ще дебнат не на последно място и за участието на рокери в нерегламентирани състезания и гонки.

В превантивен план служителите на реда ще предприемат и контакт с различни групи мотоциклетисти, като към тях ще бъде отправен призив за безопасно поведение по пътищата и улиците в страната.

Звънете на 112 за шумни мотори и гонки
От полицията призовават гражданите незабавно да подават сигнали на спешния номер 112 за провеждащи се нерегламентирани състезания и гонки по улиците, както и за вдигане на прекомерен шум от мотористите.

При акция през 2023 г. МВР отчете стотици глобени за шумни автомобили и мотоциклети без шумозаглушители. За годината са установени 844 такива нарушения и съответно са съставени актове“. В сравнение с 2021 г. случаите са 150, а през 2022 г. – 218. Служители на отдел Пътна полиция постоянно предприемат действия за ограничаване на движението по пътните артерии у нас на такива МПС.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space