Според Министерството на правосъдието психопрофилът на съвременния нарушител на пътя е: неженен, до 39-годишен и дрогиран. Според психолога д-р Велислава Донкина обаче, за да се говори за психопрофил, е нужно изследване с определени методики на конкретен човек. „В случая говорим за поведение, което се повтаря“, каза Донкина пред Нова.

Според нея подобни повтарящи се действия извършва човек, който не може да удържи страданието си. Той го транслира към другите като причинява страдание и на тях. „Това показва колко са самотни хората, колко неустойчиви са връзките в семействата.

Показва нуждата от методи в културния, обществения, образователния живот, които да ни удържат, цивилизоват, за да се съобразяваме с определени норми, да намираме по-творчески начини да се справяме със своите деструктивни импулси”, обясни психологът.

Според нея е необходимо да се инвестира във възпитанието и самоосъзнаването, за да можем да се обърнем към един човек, който шофира пил с въпроса: „Какво се случва с Вас, за да карате пил?”. „Преди административната санкция има други въздържащи темели – възпитанието, инвестирането в зрели личности”, категорична е Донкина.

banner

„Цивилизацията се познава по това, че може да се грижи за хора в страдание. Може би трябва да започнем да работим с децата и младежите, за да стане стойността на едно порицание много по-сериозна, да имаме идея, че е страшно да нараниш или убиеш някого и мисълта за това е много по-плашеща от наказанието”, каза още Донкина.

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи конфискуването на автомобилите е мярка, която дава резултат в много европейски държави. „Това, че една трета от престъпленията в страната са транспортни показва, че административните санкции не са сработили. Има един водач, който вижда, че при дребни нарушения нищо не му се случва.

В даден момент той придобива спокойствие, че може да кара и пиян, и дрогиран, защото досега нищо не му се е случило.

Системата за наказания е от 1968 г., тя работи и със санкции „Порицание”. Има проблем в законодателството, който допуска дребните нарушения да не се санкционират”, обясни Тодоров. И допълни, че в нашето общество липсва самокритичност.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space