В Пловдив съдят турчин, опитал да подкупи полицаи

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу Е.К., на 36 г. Той е предаден на съд за това, че на 27.02.2021 г., в гр. Пловдив, е дал подкуп – пари в брой – сумата от 200 лева, на двама полицейски служители, за да не извършат действия по служба – да не установят, че управлява лек автомобил „Опел Астра“, без да е правоспособен водач и да не свалят регистрационните табели на колата.

Престъплението е квалифицирано по чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият е турски гражданин. Той живеел в гр. Истанбул, но за известен период през годината пребивавал в Република България и работел в строителството. През февруари 2021 г. Е.К. бил за няколко дни в квартирата на свой сънародник в гр. Пловдив. 

На 27.02.2021 г. в гр. Пловдив двамата се движели с лек автомобил „Опел Астра“, управляван от Е.К. Той шофирал колата, въпреки че бил неправоспособен водач и не притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство.

По същото време в града се провеждала специализирана полицейска операция за подобряване на безопасността на движение. Двама служители на МВР спрели за проверка лекия автомобил на ул. „Георги Бенев“. Те поискали документите от водача Е.К. Той им предоставил само паспорта си, като станало ясно, че не притежава свидетелство за управление. За да не му бъде съставен акт за административно нарушение, Е.К. поискал от своя сънародник 200 лева назаем. Парите били пуснати в патрулния автомобил.

Служителите на МВР не взели парите и веднага уведомили дежурния разследващ полицай. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ и е наложена „Забрана да напуска пределите на Република България“.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

Banner 468 x 60 px