Destiny

Огромна мистерия с още 1 оцелял от ада на "Струма"

Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева направиха извънредни разкрития във връзка с тежкия пътен инцидент на автомагистрала "Струма".

"Няма нито един очевидец на случилото се. Свидетелите очевидци са нито един", с това важно уточнение започна Сарафов.

Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. И двамата били будни по време на трагичните събития. Дават обективна информация, разпитани са отделно един от друг и показанията им се припокриват", поясни още Сарафов и уточни, че в момента се разпитват и други двама от ранения, които са в "Пирогов".

Той поясни, че аутопсиите на всички загинали вече са готови.

"Всички са загинали основно от задушаване вследствие на избухналия пожар, а не от травми от катастрофата или избухнал взрив. Те са били живи в момента на пожара, вдишали са дима", поясни Сарафов предава Блиц.

Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба обясни, че са назначени всички необходими ескпертизи, които да уточнят защо се е стигнало до трагичния инцидент.

"Тиражират се версии, че са пренасяли туби с горива и заради това е станала експлозията - тази версия е изследвана, но категорично е отхвърлена от нас. На място са намерени само три туби, но те са били тубите, които са използвани от превозвача.

Версията за терористичен акт не я посочих в първите часове на инцидента, за да не започнат спекулации. Изследвахме и тази версия, търсихме взривни вещества - категорично отхвърляме тази версия", заяви заместник главният прокурор и директор на НСлС.

"Водеща версия и основна сякаш се очертава тази за човешка грешка", допълни Сарафов.

"Версията за лоша пътна обстановка, организация на движение и т. н. По първоначални данни мантинелата там не само че не е полезна, а е била опасна. Даже тя е способствала за настъпване на инцидента. Организацията на движението в района също е била лоша", уточни още Сарафов.

За момента има две водещи версии - човешка грешка и техническа неизправност.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверка на ключовите пътища у нас. Тя бе категорична, че ако в хода на проверката се установят нарушения, то ще бъде потърсена отговорност на отговорните лица.

Искам да споделя нещо съвсем лично. Бях на мястото на инцидента, видях обгорелия автобус, видях овъглените човешки тела.

Гледката беше ужасна и това ще остане в спомена ми за цял живот. По-тежка бе ситуацията, когато посетихме "Пирогов", където са настанени седем от оцелелите пострадали. Според лекарите тя бяха в добро физическо състояние, но психически състоянието им бе много тежко.

В една от стаите видях момче, което е на моята възраст. Аз му казах, че е герой, че е спасил толкова много хора, а той започна да обяснява как е счупил стъклото на автобуса и оттам са се спасили осем човека. Аз му казах - но вие сте настанени в болница седем. А той настоя, че са се спасили осем.

Ние намерихме 44 трупа. 7 са оцелелите. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Работим по тази версии. Не искаме да вкарваме объркване сред вас. Може да се касае и за недобър спомен на свидетеля", допълни Милева.

"На "Капитан Андреево" са регистрирали, че в автобуса е имало 52. Ние намерихме 44 тела, в болница имаме 7 души. Това означава, че един от пътниците се е прекачил някъде", разясни Борислав Сарафов.

 

Banner 468 x 60 px