Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийския градски съд (СГС) по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Това каза пред журналисти Ангел Кънев от СГП.

Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

По делото е разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов.

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет – като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от ДКХ. Сред тях и двама бивши председатели, както и съпругата на бизнесмена, посочи Кънев.

banner

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г., каза той. Разпитани са над 250 свидетели, а обвинителният акт е около 3000 страници.

БТА припомня, че на 19 януари, МВР започна действия по неотложност в имоти на бизнесмена. На един от адресите, където се извършват претърсвания и изземвания, Божков изтърпява мярка „домашен арест”. Той бе придружен от полицията за разпит в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Адвокатът му Георги Гатев заяви, че при претърсванията не е иззето нищо, като полицейските действия били във връзка с досъдебно производство от миналата година и е свързано с фирми и тяхната дейност.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space