Европейската комисия оповести предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за 2023 г. При катастрофи са убити около 20 400 души, което е с 1% по-малко спрямо 2022 г.


Въпреки известния напредък след 2019 г., малко държави членки са напът да постигнат целта на ЕС и ООН за намаляване наполовина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 г.

От 2019 г. насам броят на смъртните случаи по пътищата е намалял слабо в Испания, Франция и Италия, а в Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция е нараснал.

banner

Общото класиране на смъртните случаи по държави не се е променило значително, като най-безопасните пътища са в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (27). България (82) и Румъния (81) са отчели най-висок процент на смъртни случаи през 2023 г. Средната стойност за ЕС е 46 смъртни случая на един милион жители./Nova/BGNES

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space