Апелативният съд потвърди наказанията на полицейски шеф и съучастниците му

Апелативен съд – Пловдив потвърди наказанията на бившия началник на РУ Раковски Г. И. и неговите четирима съучастници, като  отхвърли жалбите ми като неоснователни. Според апелативните магистрати първоинстанционният съд правилно и законосъобразно е преценил вината им и е определил размера на наказанията на всеки от подсъдимите.

През юли 2020г. Пловдивският окръжен съд е признал П. А. – разузнавач от Криминална полиция към ОД на МВР - Пловдив,  за виновен в това, че през месец декември 2016 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител със С. М. - полицай в Общинска полиция - Пловдив и неизвестен извършител, е извършил грабеж на 5 000 кутии цигари без бандерол на стойност 37 500 лева и 1 500 евро, 200 турски лири, като всички отнети пари са на обща стойност 4 000 лева, а всичко отнето е на обща стойност 41 502 лева, от владението на М. М., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване и грабежът е в големи размери. П. А. е осъден на 6 години лишаване от свобода. Със същата присъда  С. М. е признат за виновен по същото обвинение за грабеж в големи размери, в съучастие като извършител с П. А.  като го осъдил на 6 години лишаване от свобода. 

Подсъдимият С. М. е признат за виновен и по второ обвинение за  това, че на 15.03.2017 г. в гр. Раковски, обл. Пловдив, в съучастие като извършител с началника на РУ Раковски Г. И. и полицаите от същото управление В. Г. и Ж. К., в качеството си на длъжностно лице - младши инспектор, старши полицай, е поискал от М. М.  от гр. Пловдив и приел от същия, чрез сина му,  дар - пари в размер на 10 000 евро., за да наруши службата си, като не извърши действия по служба — да не предприеме действия по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпление от общ характер, за което е имал информация и данни, като подкупът е извършен от полицейски орган и чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение. С. М.  приел от М. М. подкуп, за да не докладва в съответното РУ на МВР или компетентната Прокуратура, данни относно евентуално извършено от М. М. престъпление за държане на цигари без бандерол. Наложено му е наказание от 5 години лишаване от свобода. Съдът е лишил С. М. от право да заема длъжност в МВР са срок от 6 години.

Окръжен съд - Пловдив е наложил на С. М. едно общо най-тежко  наказание от 6 години лишаване от свобода и глоба от 6 000 лева. 

Пловдивският окръжен съд е признал В. Г., за виновен в това, че на 15.03.2017 г. в гр. Раковски, обл. Пловдив, в съучастие като извършител с Г. И., Ж. К. и С. М., в качеството си на длъжностно лице - полицейски орган - младши експерт, младши разузнавач в група „Криминална полиция“ към РУ - Раковски, при ОД на МВР гр. Пловдив, е поискал от М. М. и приел дар - пари в размер на 10 000 евро, за да наруши службата си, като не изпълни своите задължения, и  е осъдил В. Г. на 4 години лишаване от свобода и глоба в размер на 4000 лева и го е лишил от право да заема длъжност в МВР за срок от 5 години.

Съдът е признал полицая Ж. К. за виновен по същото обвинение и го е осъдил на 3 години лишаване от свобода условно с 5 години изпитателен срок и глоба от 3 000 лева, като го е лишил от право да заема длъжност в МВР за 4 години. 

        Съдът е признал началника на РУ Раковски Г. И. за виновен в искането и вземането на подкуп в размер на 10 000 евро в съучастие с трима полицаи и го осъдил на 5 години и лишаване от свобода и глоба в размер на 5 000  лева, като го е лишил от право да заема длъжност в МВР за срок от 6 години.

Решението на Пловдивския апелативния съд не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд. 

 

Banner 468 x 60 px