Десетки арестувани шофьори след акция на полицията в Пловдив

За 18 часа в Пловдив и областта: Полицейски служители провериха 1654 моторни превозни средства и 1997 лица и констатираха повече от 1215 нарушения. 

Единадесет са задържаните водачи, шофирали след употреба на алкохол и наркотици

Мъж и спътничката му са  в ареста за подкуп на длъжностни лица

Продължава засиления полицейски контрол на водачи на МПС и пътници на територията на цялата пловдивска област. Масираните проверки целят намаляване на пътно- транспортния травматизъм и създаването на дисциплина у водачи, пътници  и пешеходци, както и недопускане на управление на превозни средства сред употреба в алкохол и наркотици. 

Във времевия диапазон от 11.00 часа на 17 октомври  до 05.00 часа  са установени 12 криминални престъпления.  

Седем са бързите производства за шофиране след употреба на алкохол, а четирима са задържаните дрогирани  задачи.

В хода на работа служители на районните управления, специализирани полицейски сили и пътните полицаи са установили1215  нарушения.  Отнети са 15 свидетелства за управление на МПС, 8 от автомобилите са с прекратена регистрация, а 6 са превозните средства спрени от движение.

Съставени са 254 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби по фиш са 335 бр.

7 от проверените водачи са шофирали след употреба на алкохол. При четирима от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите трима е била под този показател. В хода на акцията са задържани четирима дрогирани водачи. Водачите на проверените автомобили са били под въздействието на амфетамин и кокаин.

Установени са и откази за вземане на проби : за употреба на алкохол -2 бр, за употреба на наркотични вещества- три броя. 

По ЗДВП са установени 260 нарушени, а двама от водачите са отказали да изпълнят разпореждане за проверка на контролните органи. Голям е броя на неизрядните водачи по отношение на своята сигурност- установени да шофират без поставен обезопасителен колан и защитна каска са били 150 проверени лица. 

 В 77  от случаите по автомобилите са установени различни технически неизправности, а 82 от проверените лица са били с неизрядни пътни докумени. 18 от превозните средства са били без ЗГО. 

5 са водачите управлявали превозни средства, без да имат право на това по закон. Санкционирани за неправилно спиране и паркиране са 13 водачи и 12 за това, че по време на движение са говорили по мобилните си телефони.

В хода на проверките са констатирани и 6 нарушения на пешеходци. 

В рамките на засиления пицейски контрол са задържани 12 лица, а установените криминални престъпления са 11.  

Водач и спътник, които разменили местата си, за да прикрият престъпление свързано с шофиране в нетрезво състояние,  са задържани в село Долни Воден. Водачка на "Нисан джук" не се подчинила на разпореждане за извършване на полицейска проверка и последвала гонка из улиците на населеното място. След кратко преследване автомобила бил спрян, а зад волана бил мъж- собственик на превозното средство. Жената, която управлявала колата малко преди това вече била на предната седалка. Оказало се, че водачката е неправоспособна, а алкохолната проба на мъжа отчела 1.83 промила.  За да прикрият престъплението си, проверяваните лица предложили подкуп на проверяващите, подхвърляйки в автомобила на униформените  сумата от 520 лв.

Banner 468 x 60 px