Откриването на изложбата Medi-Terra събра значим брой публика, сред която областният управител на Пловдив Ангел Стоев, дейци на културата, науката, бизнеса и изкуството. Присъстващите подкрепиха вълнуващия български дебют в Музейна галерия “Димитър Георгиев” в Пловдив на художничката Достена Лаверн, досега позната в родината си като културен антрополог, поет и общественик.

“Впечатлена съм от особено живия и трептящ живописен език на тези платна където светлината извира отвътре, чрез самите цветове”, сподели с публиката проф. д-р Галина Лардева, която представи авторката заедно с артмениджъра на галерията проф. д-р Емилия Константинова. “Поетични, елегантни, мъдри и изпълнени с любов”, така охарактеризира в резюме творбите на Лаверн проф. Лардева.
Още преди откриването, Музейна галерия “Димитър Георгиев” се сдоби с попълнение в своята колекция: платната “Водосвет” и “Слънчев калейдоскоп” на Достена Лаверн. “Истински се вълнувам от честта мои картини да станат достояние на музейна колекция, в която присъстват творби на Майстора, Златю Бояджиев, Димитър Казаков, Жорж Папазов и много други недостижими имена от златния фонд на българската живопис”, сподели авторката. Творбите бяха оценени по достойнство и от други колекционери, които направиха откупки на самото откриване.
Изложбата може да бъде разгледана до 20 юни 2023 г. в Пловдив, Музейна галерия „Димитър Георгиев“, ул. „Съборна“ № 23.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space