Група от 12 души – ученици в 11 клас на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и техни преподаватели се завърнаха от вълнуващо пътуване в Париж, Франция. Там те посетиха ключови места, свързани с живота и творчеството на художници импресионисти и представиха изложба със свои творби в Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines University.

Пътуването се осъществи в периода 21-28 май 2023 г. в изпълнение на проект на гимназията под наслов „По следите на импресионистите“, реализиран с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент „Мобилност“, част от Културния календар на града за 2023 година.

Целта на проекта бе да се даде шанс на учениците, които са заявили своите творчески възможности чрез изложби и конкурси, да обогатят визуалната си култура с посещение на световни музейни експозиции.

banner

Натрупалите се впечатления от срещата с оригинални творби на импресионистите вдъхновиха учениците да рисуват на пленер всеки следобед. Част от местата, които групата посети бяха: готическата базилика „Сент Дени“, музеите „Лувър“, „Орсе“, „Пикасо“, „Оранжери“, Център „Жорж Помпиду“ и дворецът „Версай“.

Финалната изложба със създадените творби се състоя в Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines University, която е водеща мултидисциплинарна висша образователна и изследователска институция. В UVSQ се обучават близо 20 000 студенти, университетът е разположен в югозападното предградие на Париж, където са установени международно известни фирми, както и реномирани френски изследователски институти.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space