Майсторките на едно от най-сложните и красиви изкуства в България – калоферската дантела, ще са сред гостите на етно панаира в Пловдив тази година, който посреща всички посетители в Plovdiv Stage Park, където този уикенд (27 и 28 май) се провежда и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ 2023 .

Специален щанд ще има майсторът на български шевици Светлана Антонова, която ще представи ръчно изработени бижута, сувенири и изделия, украсени с традиционна везба.

На обособената търговска уличка в най-новото пространство за фестивали и събития, освен щандовете с вкусни ястия от кухнята на различните народности, посетителите ще могат да разгледат и купят сувенири и художествени изделия на български, арменски, руски, турски и украински художници и занаятчии. Единствени по рода си бижута от специален камък ще представи майстор Февзи Акън от Турция. Материалът се нарича още „бяло злато“ и се добива в най-качествената му форма единствено в района на Ескишехир. За дамите ще има арт работилница по българска везба, а за децата – ателиета по традиционни украински глинени свирки, арменски занаяти, танци, кулинарна работилничка за бисквитки и пленер за най-малките. В съботния ден (27 май) момчетата ще могат да премерят сили с татковците си по време на традиционната игра за еврейския народен празник Лаг Ба Омер – стрелба с лък.

banner

В неделя (при добро време) фестивалът ще започне в 11.00 ч. с театър сред природата – постановката на Държавен куклен театър Пловдив „Косе Босе“. В културната програма на „Синьо лято“ е включен и спектакълът в „В света на Чарли“ на децата от ателието по актьорско майсторство на Академия „Г-жа Опера“, както и кукленият спектакъл по една от най-известните приказки на Ханс Кристиан Андерсен „Новите дрехи на царя“ на театър „Хамелеон“. Той ще бъде представен и в събота следобед на втората локация на фестивала – голямата сцена в парк „Рибница“ (район „Северен“), така че родителите могат да изберат къде да заведат децата си.

В танцовия спектакъл „Танци на народите“ (в ранния неделен следобед), на детската сцена в Plovdiv Stage Park ще участват най-малките танцьори от фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, както и децата от „Астхигнер“ от арменската общност. „Звездичките“ са подготвили пет характерни танца. Специално за фестивала пристигат и децата от родопското село Фотиново, които ще представят турски фолклорни танци и културни традиции. Гости на „Синьо лято“ са и вокална група „Зартонк“ към Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“, както и малките таланти от ансамбъл „Чуден свят“ и танцово студио Funk drive на украинската общност. Танцовият спектакъл ще завърши с концерт на ТС „Милениум“. Както всяка година ще има и томбола с награди, осигурени от партньорите на проекта – пловдивската компания Chipolino.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space