В рамките на тазгодишното издание на фестивала „Австрийски музикални седмици“, организиран от Австрийско посолство София и Сдружение Виенски клуб, на 31 май от 19 часа концерт ще изнесе квартет Явус от Австрия.

Концертът, който е част от Културния календар на Община Пловдив, ще се състои в Малката базилика, където традиционно се представят концерти в рамките на фестивала. Събитието е с вход свободен.
Квартет Явус е струнен квартет от Залцбург, в който участват Мари-Терезе Швьолингер и Александра Мозер – цигулка, Анушка Цидлински – виола и Оскар Хаген – виолончело.

Четиримата млади музиканти години наред свирят заедно в различни формации и през 2016 г. основават квартета в сегашния му състав. Квартетът е включен в програмата за насърчаване на млади музиканти New Austrian Sound of Music (NASOM) на Австрийското федерално министерство по европейски и международни въпроси за периода 2023/24.

banner

Мари-Терезе Швьолингер

Мари-Терезе Швьолингер започва да свири на 4 години и продължава своето музикално образование при Лукас Хаген в Моцартеум Залцбург и Стефан Пикард в университета Ханс Айслер в Берлин, а в момента учи при Тобиас Фелдман в Университета във Вюрцбург и Петер Шумайер в Университета за музика и сценично изкуство във Виена.

Александра Мозер

Александра Мозер получава първите си уроци по цигулка по собствено желание на 4-годишна възраст, скоро след това започва музикалното си образование в университета Моцартеум в Залцбург в подготвителен клас на проф. Лукас Хаген. Международни солови изяви с оркестри като Philharmonie Salzburg и Chamber Youth Orchestra Salzburg.

Анушка Цидлински

Родена в Германия, Анушка Цидлински учи при Томас Рийбл в Моцартеум Залцбург и Нобуко Имаи в Амстердам. Получава музикални импулси от Табеа Цимерман и Хариолф Шлихтиг. Многобройни изяви като камерен музикант. Анушка Цидлински е стипендиант на Академията за камерна музика Villa Musica.

Оскар Хаген

Оскар Хаген е роден в Залцбург, учи в Моцартеум в Залцбург при Джовани Ньоки, след което през 2017 г. продължава образованието си в Университета за музика и сценично изкуство във Виена. През 2015 и 2016 г. е член на младежкия оркестър Густав Малер, а през 2017 и 2019 г. участва в Лятна академия на Камерен оркестър Малер.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space