Приключи Деветия национален ученически конкурс по актьорско майсторство под егидата на Министерство на културата, организиран от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив. Той бе открит в петък от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директора на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов.

Конкурсът е с продължителност два дни и се проведе в 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. В него по традиция участват талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации. Те трябва да са от 8 до 11 клас, ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, и участват в надпревара за едногодишни стипендии (1-во, 2-ро, 3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Тази година в конкурса се включиха 47 ученици от НГСЕИ- гр. Пловдив, НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас, НУМСИ „Христина Морфова” гр. Стара Загора, НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Те се състезават в направления: Драматичен театър, Куклен театър, Невербален театър/Пантомима и се представиха с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза.

banner

Авторитетното жури, което тази година бе натоварено с нелеката задача да извърши оценяването, бе с председател – актьорът Владимир Зомбори от нашумелия телевизионен сериал „Вина“, който е и възпитаник на НГСЕИ –Пловдив и членове бяха Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева.

На конкурса присъства Ралица Базайтова от дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата, която връчи стипендиите на финала.

Награждаването бе в събота, като през деня Владимир Зомбори проведе неформална среща с учениците. Гост на награждаването бе и още един участник в сериала „Вина“ Димитър Сейменски , който бе член на журито в предишно издание на конкурса.

Вижте победителите в отделните категории:

Направление „Драматичен театър“

1-во място-Радост Костадинова-НГСЕИ- гр. Пловдив

2-ро място-Атанас Пределиев-НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас

3-то място-Димитър Ганчев-НГСЕИ- гр. Пловдив

Направление “Куклен театър“

1-во място-Деница Харизанова-НГСЕИ- гр. Пловдив

2-ро място-Василена Атанасова-НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“- гр. Бургас

3-то място-Стефан Георгиев-НГСЕИ- гр. Пловдив

Направление „Невербален театър“

1-во място- Васил Желев – НГСЕИ – гр. Пловдив

2-ро място- Велиян Петров – НГСЕИ – гр. Пловдив

З-то място- Красимира Илиева – НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space