Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че няма да допусне събарянето на тютюневия склад в Пловдив.
Днес той пристигна спешно в Тютюневия град, след като арх. Петкана Бакалова оповести в социалните мрежи, че незаконно се събаря складът на ул. „Г. М. Димитров“, който е групов паметник на културата.

По думите на министъра тютюневите складове са част не само от историята на града, а и на страната.

„Това е част от историята на града. Бранете си града и историята! Не трябва да се допуска това, не трябва да се остави така, а да се изпълнят всички предписания! Това е не само беда за архитектурата и историята на Пловдив, а и желание за удар върху служебното правителство“, заяви министър Минеков, предава БНР.

banner

Той заяви още, че е получил заплаха от пловдивските медии, но отказа да съобщи съдържанието ѝ.

Заедно с министър Минеков пристигнаха шефът на НИНКН Петър Петров, областният управител Ангел Стоев и шефът на полицията в града Васил Балев.

Арх. Петър Петров съобщи, че процедурата е започнала миналия октомври за Тютюневия град. Преди 2 седмици са оповестили собствениците и общината, че за 12 сгради на тази територия има заключителна оценка да им се даде статут на паметници на културата.

Днес е даден такъв статут на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ 51 и 53.

„От 2017 г. на всички сгради тук е имало готови фишове за даване на статут като паметници на културата за тази територия. Наредбата обаче е променена и процедурата е спряна. Разбирате ли за какво става въпрос?“, каза още арх. Петров.

Представители на Община Пловдив не дойдоха на мястото и не отговаряха на телефонните обаждания.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space