С подкрепата на фондация „Пловдив 2019“ по програма „Полети“, младите пловдивски таланти Калоян и Виктор Василеви от НУМТИ “Добрин Петков” взеха участие в Международната музикална академия и летен фестивал “ОРФЕУС”, която се проведе в периода 1-10 август 2022 във Виена.

Двамата братя имаха майсторски класове и концертни изяви на различни сцени в центъра на австрийската столица. Лятната академия им даде възможността да музицират заедно с други международни участници от майсторските класове, както и с преподавателите – проф. Марио Хосен (цигулка – Австрия) и проф. Ейприл Клейтън (флейта – САЩ). Проф. Клейтън е възпитаник на френската флейтова школа и е от последните ученици на легендарният Мишел Дебост.

Калоян и Виктор имаха своите солови и камерни изяви в тематичните концерти под наслов: “Великите имена в музиката”, “ В чест на Хайдн”, “Фриц Крайслерова гала” и др. Сцените, на които се проведоха концертите, включваха исторически места като Wien Museum Haydnhaus и Church of Mariahilf.

banner

Едно от интересните преживявания беше участието на академията в официалната програмата на емблематичния за Виена джаз клуб “Porgy&Bess. Концертът, озаглавен “Класиката среща Джаза”, беше излъчван на живо в канала на музикалния клуб. Виктор плени публиката и спечели щедрите й овации с изпълнение на “Si Senor” на Алексей Игудесман.

Заедно с някои от изявените участници в музикалната академия във Виена, Виктор и Калоян бяха поканени да участват в поредица от концерти на открити сцени в рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято”. Младите музиканти имаха възможността да свирят заедно със своите преподаватели в майсторските класове в различни камерни състави.

Благодарение на подкрепата на фондация „Пловдив 2019“ Виктор и Калоян Василеви засвидетелстваха високото ниво на пловдивската култура и имаха възможност да сравнят професионалното си развитие спрямо международните участници във фестивала.

„Благодарим Ви сърдечно за финансовата подкрепа, която оказахте на синовете ни, за да могат да участват в лeтния музикален фестивал във Виена. Всяко подобно събитие е нов трамплин в професионалното развитие и мотивация за всеки млад талант. За тях беше безкрайно ценно да сравнят нивото си на международна сцена и да бъдат високо оценени, както от колегите си, така и от преподавателите. Вярваме, че с професионалното им представяне бе засвидетелствано достойното място на българската култура, в частност на пловдивската, на НУМТИ “Добрин Петков”, като част от европейския културен свят. Огромна благодарност и към техните преподаватели: Дарина Данкова, проф.Марио Хосен, Ивайло Василев“, написа в своето благодарствено писмо към фондацията майката Станимира Василева.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space