Основан през 1900 година днес Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други.

Виенският симфоничен оркестър пише музикалната история със смели, авангардни програми, сред които е легендарен “Watschenkonzert” от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени. Сред солистите и диригентите на оркестъра блести името на Херберт фон Караян, който през 1928 година изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава.

В огромната поредица диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев.

banner

Първият концерт на знаменития оркестър е на 18 януари 1900 година под диригентството на маестро Фердинанд Льове /1965-1925/, именит австрийски диригент. В програмата са включени: Увертюра от операта „Оберон“ на Карл-Мария фон Вебер, симфония номер 36 „Линц“ на Моцарт, „Розамунда“ от Франц Шуберт и симфония номер 3 „Ероика“ на Бетовен. А когато 1928 година солист на оркестъра е пианистът Херберт фон Караян с изпълнение на 3 концерт за пиано на Панчо Владигеров, бъдещият велик диригент е на 20 години, а композиторът на 29… Но две години преди това през 1926 година Караян се дипломира в Залцбургския Моцартеум със специалност пиано, изпълнявайки Първия клавирен концерт на Панчо Владигеров. Вероятно за това той е бил повлиян от своя преподавател Бернхард Баумгартнер, който през август 1924 година в рамките на Залцбургския фестивал има концерт със съвременна музика, в който е включен Първият концерт за цигулка от Панчо Владигеров в изпълнение на брата на композитора Любен Владигеров. През 1929 Караян прави дебюта си като диригент с операта „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт и слага началото на пътя си като един от най-великите музиканти не само на 20-ти век…Настоящият главен диригент на Виенския симфоничен оркестър е Андрес Ороско-Естрада, роден в Меделин, Колумбия 1977 година.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space