Destiny

Галерия Възраждане Ви кани на изложба „Българщина“

Галерия Възраждане Ви кани на „Българщина“ - изложба живопис на проф. Иван Узунов. Откриването е на 09.05.2023 г., вторник, от 18:00 ч. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 29.05.2023 г.

Гледайки картините на Иван Узунов ме обхваща дива носталгия. По живите някога села, по красивите къщи и махали, сега безлюдни. По огнището и простичкия чайник. Всичко това оживява в творбите на художника. Акварелната нежност, така позната от живописния почерк на Иван, все така безотказно действа върху сетивата. Всичко в картините е някак замечтано, носталгично красиво и молитвено поетично.
Искаш да влезеш в пейзажите и там да останеш.
Творчеството на Иван Узунов отдавна е територия на един по-добър свят, територия, защитена от пошлостта, лошотиите и чернилката. Територия, благословена с талант, лиризъм, обич и милосърдие, разказва Краси Алексиева.

Биография на Иван Узунов:
Роден през 1958 година в гр. Габрово. Завършил през 1982 г. Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”. В момента е професор по живопис и ръководител на катедра “Живопис”. Има осъществени над 30 самостоятелни изложби в България, Италия, Португалия и Сащ. Има участия в десетки общи изложби в България и чужбина. От 1991 година работи многократно в Италия, където реализира пет монументални творби в църквите "Мадона де ла Салуте" - Мазер, "Сан Роко" - Казоне, "Сан Пиетро е Паоло" - Кастелло ди Годего, "Мадонна ди Глория" - Белуно.
Награди :
2009 – Номинация за живопис от Национален конкурс “Алианц България”, Русе
1999 – Награда на МОН за живопис, Национална изложба на художниците-педагози, В.Търново;
1997 – Диплом от Папския нунций и Позлатен почетен плакет за композициите в църквата в Казоне, Италия.
1996 – Позлатен почетен плакет за композициите в църквата Казоне, Италия.

Banner 468 x 60 px