Изтъкнат италиански диригент пристига за концерта на Опера Пловдив за Деня на музиката в двора на Катедрален храм "Успение Богородично"

Опера Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на концерт от поредицата „Класик Open Air” – утре, 30-ти септември, от 19.00 часа в двора на Катедрален храм "Успение Богородично", с който ще бъде отбелязан Международният ден на музиката.

Специално за събитието от Италия пристига изтъкнатият маестро Якопо Сипари Ди Пескасероли, главен гост диригент на Пучини фестивала в Торе дел Лаго. Якопо Сипари Ди Пескасероли е познат на публиката на OPERA OPEN като диригент за премиерите на постановките „Мадам Бътерфлай“ 2018 и „Тоска“ 2021. Дирижирал е и „Аида“ на Античния театър през знаковата 2019 година. Завършва пиано, композиция и пеене в "Консерваторията в Акуила“. Отличен е с редица награди, сред които "Млада Италия" на CNEL, Международна награда за иновации в музиката, "Почетен гражданин на Абруцо" и др. Якопо Сипари Ди Пескасероли е преподавател в Националната консерватория на Мексико сити и ръководи департамент "Пеене и поп музика“ в Консерватория „Чайковски“ в Италия. Гост диригент е на едни от най-изтъкнатите италиански симфонични и оперни оркестри. Работи с редица оперни театри в Европа, Латинска Америка и Азия.

В концерта ще вземат участие солистите Александър Баранов, Александър Носиков, Вера Гиргинова, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова – Иса, Марияна Панова, Светлана Иванова, Свилен Николов и Таня Иванова, заедно с Хора и Оркестъра на Опера Пловдив. В програмата са включени арии и ансамбли от опери на Верди, Росини, Пучини, Офенбах, Чилеа, Маскани и Джордано.

Преди началото, от 18:45 ще бъде отслужен молебен за откриване на новия творчески сезон 2022/2023 на Операта. Достъпът за концерта в двора на Катедрален храм "Успение Богородично" е свободен за всички почитатели на оперното изкуство. Чрез символичния избор на място за провеждане на събитието, артистите на най-големия културен институт в града отправят послание за силата на Изкуството и Духовността, които обединяват във времена, когато Вярата е по-необходима от всякога. Опера Пловдив изказва благодарности за любезното домакинство на Пловдивска Света Митрополия!

Четвъртото издание на проекта „Класик Open Air: Музиката под тепетата“ се финансира от Община Пловдив и е от Културния календар на града. Проектът предвижда изнасянето на класически концерти от Опера Пловдив на емблематични градски пространства, свързани с пловдивските тепета.

Banner 468 x 60 px