За 28-ми път Пловдив ще бъде домакин на Международния фолклорен фестивал – едно от най-красивите и очаквани културни събития, радващо се на вярна публика от всички възрасти и преминаващо с много емоции и настроение. Всяка година фолклорният фестивал се превръща в истински празник за публиката в горещите летни дни. В него се включват фолклорни танцови колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и настроение незабравима феерия от цвят и ритми. И това се случва винаги на едно от най- емблематичните места в Пловдив – Античния театър. Проявата се организира традиционно от община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Тази година 28-то издание Международния фолклорен фестивал ще се проведе от 29 юли, понеделник, до 2 август, петък, когато ще се насладим на изпълненията на представителни фолклорни състави от Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия и Грузия. Участниците от българска страна са Представителен ансамбъл „Марица“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив, Представителен ансамбъл „Войводинци“ при НЧ „Виделина-1928″ с. Войводиново и разбира се – Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на танцовите трупи. Те тръгват от „Дом Левски”, преминават по Главната улица и стигат до откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще има кратки концерти. Програмата продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър. Началото всяка вечер е от 20:00 ч. Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта.

Официалната церемония по откриването на 28-ия Международен фолклорен фестивал е на 29 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър. На същата сцена в последната вечер – 2 август, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

banner

Всички концерти са с ВХОД СВОБОДЕН, с изключение на концерта на 1 август, който е с билети! Тогава на сцената със самостоятелен концерт ще се представи невероятният грузински държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“, който ще зарадва българската публика с лятно турне в страната с един от най-върховите си спектакли „Духът на Грузия“ („Spirit of Georgia“).

Българското турне на „Мхедрули“ със спектакъла „Духът на Грузия“ започва от Пловдив на Античния театър на 1 август , от 20.00 часа. Билетите са в продажба в цялата мрежа на Ивентим и Грабо на цени от 30 до 60 лева. След Пловдив, турнето продължава в “Летен театър”- Стара Загора, Спортна зала “Васил Левски”- Пазарджик, Зала “Орловец” – Габрово и ще приключи в “Булстрад Арена” Русе.

Държавният ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“ е един от най-атрактивните и най-майсторските ансамбли в Грузия, на върха на своята слава и признание. Основан е през 2002 г. в Аджарската автономна република на Грузия, в град Кобулети. Ръководителят на ансамбъла Бадри Цецхладзе е Народен артист на Грузия и известен хореограф. От 2011 г. ансамбъл „Мхедрули“ е със статут на „Държавен ансамбъл за песни и танци“, а през 2016 г. реализира зашеметяващо турне в Китай, където изнесе 31 концерта, преминали с бурен успех и препълнени зали.

„Спектакълът „Духът на Грузия“ е един от най-успешните мюзикъли, представяни в Грузия. Грузинските танци нямат аналог. Доказано е, че е необходимо да се родиш грузинец, за да предадеш цялата душа и изтънченост на всяко движение. „Духът на Грузия” разказва за страната, нейната история, нейните легенди, любовта към Бог, към жената, към майката, за това колко горчиво е да се биеш и колко светъл и мил може да бъде светът. Българският зрител ще бъдете пленен от майсторското преплитане на кавказки сюжети, невероятно зашеметяващи костюми, фантастично осветление и звук“, разказаха организаторите на турнето в България „Топ Старс Ивентс“ ЕООД и Сдружение „Приятели на Фолклора“. Концертът в Пловдив се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space