Младият български тенор с международна кариера Марин Йончев ще изнесе първия си самостоятелен оперен концерт у нас на 1 септември от 19:30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Рециталът, озаглавен „Италианска оперна вечер“, подсказва, че ще се насладим на някои от най-обичаните арии, написани от знаменити класически композитори, родени на Ботуша. Билетите за събитието вече са в продажба в мрежата на Ивентим.

Марин Йончев започва своя активен музикален път още в най-ранна детска възраст. Талантът му е забелязан почти мигновено, което му носи редица награди от певчески конкурси. Дълги години е солист в Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в родния си Пловдив в класа на Нели Койчева. През 2013 и 2014 г. участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска в България и Италия. Образованието му се допълва от бакалавърска и магистърска степен в класа на Мария Дякону, придобити във Висшето музикално училище в Женева.

Марин влиза под светлината на прожекторите с появата си в популярното детско телевизионно музикално шоу „Като лъвовете“, което му отваря врати към неговата професионална кариера. През 2000 г. заедно със сестра си Соня Йончева печели първо място в състезанието „Хит минус едно“. През 2004 г. получава наградата на Aliance Française за млад изпълнител. През 2005 г., когато е само на 16 години, той става големият победител в първото музикално риалити шоу в България Star Academy. Година по-късно е удостоен с приза на Годишните музикални награди на „БГ Радио“ в категорията „Дебютен изпълнител“ за своята песен „Един безсмислен ден“.

Въпреки многото си успехи в поп музиката, Марин Йончев открива истинското си призвание в оперното пеене със своя характерен лиричен тембър и прецизна музикална техника. През лятото на 2020 г. участва в концерта „Завръщане“ заедно със Соня Йончева в Античния театър в Пловдив и в зала „България“ със Софийската филхармония. Същевременно гастролира в концерт с Калуди Калудов във Виена. През септември 2013 г. е поканен за певческа изява в замъка на белгийския принц Филип, а през следващата година тенорът ни се включва в концерт в Пловдив, организиран от Райна Кабаиванска, посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

banner

През 2016 г. Марин е гост във фестивала в Мишколц, Унгария, а месец след това влиза в състава на продукция на операта на Маскани „Ирис“ в Монпелие. Същата година изпълнява теноровата партия на 9-та Симфония на Бетовен в оперния театър в град Салвадор, Бразилия. Там Марин паралелно води часове по пеене на децата от местното музикално училище. През 2017 г. се превъплъщава в ролята на Парпиньол в „Бохеми“ в Лозанската опера и Итулбо от операта на Белини „Пирата“ в Бордо. Същия образ от „Пирата“ той изиграва с голям успех и през 2019 г. в Театро Реал в Мадрид. Други изяви на Марин Йончев включват няколко гост-участия в рецитали в Германия, Русия, Франция, Швейцария, Белгия, България, както и концерт, посветен на мира, в Йерусалим и в Рамала, Палестина.

„Изключително съм развълнуван, че ще пея за прекрасната ми родна публика и ще отдам почит на един от любимите ми световни тенори Марио Ланца, изпълнявайки знакови арии от неговия репертоар, написани от емблематични италиански композитори“, споделя Марин Йончев.

Акомпаниментът за концерта „Италианска оперна вечер“ е поверен на виртуозната естонска пианистка Аве Вагнер, която завършва специалност „Пиано“ в Академията за музика и театър в Талин, а по късно придобива магистърска степен от Лионската консерватория. Години наред е вокален педагог и пианист в Операта в Лион и в Женевската консерватория. Била е акомпанятор на майсторските класове на световни оперни прими като Тереза Берганца и Даниел Борст. Редовно гастролира с различни музикални програми в Швейцария, Франция, Белгия, Германия, Испания, Полша, Финландия.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space