Регионален природонаучен музей представя публична презентация „Благодарността на Бобчо, че се завърна в „бащината къща“, наречена река Дунав“ с гост лектор д-р Николай Коджабашев

На 29 юни 2024 г. от 17:00 часа в зала „Планетариум“ на Регионален природонаучен музей – Пловдив, главен асистент д-р Николай Коджабашев ще Ви разкаже за интересни факти около проведени научни изследвания за река Дунав, както и за трайно обитаващи семейства бобри по цялото протежение на реката.

Всяка година, от 2004 г. насам, на 29 юни се чества Международен ден на река Дунав, под патронажа на Европейската комисия за опазване на реката. Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав (Конвенция за опазване на река Дунав) е подписана на 29.06.1994 г. от 13 държави, сред които и България.

През пролетта на 2021 г. във водосбора на река Русенски Лом при село Широково беше фотодокументиран евроазиатски бобър (Castor fiber), след векове на „пълно боброво мълчание“. Проведените научни проучвания през 2021 – 2024 г. показват, че благодарение на мощната и гъста мрежа на река Дунав, по островите, крайбрежните зони и реките от водосбора й в България вече трайно обитават над 200 семейства бобри, пръснати по цялото протежение на реката от Видин до Силистра.

banner

Лектор: д-р Николай Коджабашев (Преподавател по Зоология в ЛТУ)
Д-р Коджабашев завършва висшето си образование през 1993 г. в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Зоология на безгръбначните животни“. През 1995 г. постъпва на работа в Лесотехническия университет като асистент. В момента води упражнения по дисциплините: Зоология (ГС), Опазване на фауната (ЕООС), Опазване на биологичното и ландшафтно разнообразие (ЛА).

Заповядайте да научите повече за удивителния свят на бобрите и значението на река Дунав за тяхното завръщане в България!

Входът е свободен.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space