Първото театрално изложение се проведе на 15 и 16 юни в Драматичен театър – Пловдив.

Пилотното събитие имаше каузата да даде възможност на млади студенти и артисти да представят на живо творческите си проекти пред директори и представители на ръководствата на професионалните театри в България.

Участие в първото Театрално изложение взеха директори и членове от следните театри: ДКТ “Димитър Димов” Кърджали, ДТ “Никола Вапцаров” Благоевград, МГТ “Зад Канала” София, ДКТ “Иван Димов” Хасково, ДКТ “Иван Радоев” Плевен, ДТ „Рачо Стоянов“ Габрово, ДТ “Стефан Киров” Сливен, Театър “199” София, както и представител на театъра от град Велес, Северна Македония.
За участие в Театралното изложение бяха изпратени 25 творчески проекта, съдържащи подробна информация за мотивацията на артистите, режисьорски експликации, примерни екипи, видео-презентации, макети на сценография, скици за костюми и реквизит. От изпратените предложения работна група от Драматичен театър – Пловдив селектира и допусна до участие 9 проекта.

В рамките на първия ден от Театралното изложение бяха проведени 2 сесии. Всеки един от участниците разполагаше с 20 минути за представяне на творческата си идея и 10 минути за отговори на въпроси от страна на присъстващите.

banner

В края на работните сесии Сюзанна Арутюнян-Василевска, директор на Драматичен театър – Пловдив, изрази надежда, че при интерес към конкретен проект, присъстващите театрални ръководители ще се свържат с неговите създатели в срок от 2 седмици за последващи разговори и евентуална реализация на проекта.

Вторият ден на изложението бе посветен на Кръгла маса върху актуални проблеми на театралния мениджмънт в България. Очертани бяха следните проблемни полета:

– Липсата на квалифицирани административни и технически кадри в театрите, с акцент върху позициите ПР и маркетинг. Направено бе предложение за създаване на програма, която да даде възможност на завършващите специалностите “Артмениджмънт” и “PR на арторганизации” да имат практически стаж в българските театри за не по-малко от девет месеца, като средствата да бъдат осигурени от Министерство на културата и Министерство на образованието.

– Обсъдена бе липсата на цялостна национална социологическа картина, представяща моментното състояние на българската театрална публика. Бе предложено на всеки 3 години Министерство на културата да възлага изготвянето на подробно локално и национално проучване, което да служи като база за информирано управление на театрите.

– Отправено бе предложение комуникационните канали на отделните театри да работят в синхрон по популяризирането на събития и каузи, отнасящи се до българския театър като цяло.
– Съгласувано бе да се направи предложение към Министерство на културата за установяването на Национална програма за създаване и разпространение на значими спектакли по класически и съвременни български произведения.

– Установена бе липсата на пълноценен диалог между театрите в България и бе изразена надежда формата на бъдещите Театрални изложения да бъде разширен с нови сегменти и с по-голяма продължителност.

От името на присъстващите театрални ръководители, директорът на Малък градски театър “Зад канала” – госпожа Бина Харалампиева, изрази искрена благодарност към създателите на изложението, както и надежда, че в следващото издание колегиалното присъствие ще бъде по-масово.

Провеждането на първото Театрално изложение е кауза на Драматичен театър – Пловдив за подпомагане на диалога в българския театър и за създаване на възможности за работа на новите театрални поколения.

Целият екип на театъра изрази сърдечни благодарности към участниците в първото Театрално изложение и с нетърпение очаква неговото второ издание през 2025 година.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space