Впечатляваща изложба на богослужебна утвар и одежди „Из църковното минало на Пловдивската Света митрополия“ ще бъде открита на 17 юни 2024г., понеделник, в 18 часа в храма „Св. Димитър Солунски“ в Стария град.

Изложбата се реализира с благословението на †Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който ще отслужи тържествен молебен.

Експозицията с безценните артефакти ще остане отворена в продължение на месец и е с вход свободен. Посетителите ще могат да видят експонати, които никога не са показвани. Сред тях са Напрестолен Кръст с поставка с гравиран надпис „†Пловдивски митрополит Максим“, принадлежал на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона (митра) от края на XVIII до началото на XIX в., Потир (чаша) с гравирана датировка от 1659 г. и ктиторски надпис на дарителите му. Датировката съвпада със служението на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.). Друг интересен експонат е Архиерейски жезъл с гравирана датировка 1784 г., принадлежал на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Кирил, който е управлявал епархията в периода 1780-1808 г.

Публиката ще има възможността не само да види впечатляващите артефакти, но и да научи каква е функцията и символиката им в богослужението.

banner

С изложбата „Из църковното минало на Пловдивската Света митрополия“ ще бъде дадено началото на тримесечния мултижанров фестивал „Лято в Стария град“, организиран от Агенция „Антракт”.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.

В следващите три месеца, той ще изпълни архитектурния резерват с поредица от интересни събития – концерти, куклен театър за деца, танцови ателиета, турове с екскурзоводи и много други. Всички събития от програмата са с вход свободен.

Агенция „Антракт” е промоутърска компания, организатор и домакин на десетки музикални, театрални и танцови събития в Пловдив. Тя е създател на Plovdiv Event Center – любимо място на български и чужди артисти и музиканти. На сцената на Plovdiv Event Center през последните две години са гостували най- популярните български артисти , проведени са над 500 събития.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space