Джанюариъс А. Макгахан е роден през 1844 г. На 12 юни се навършват 180 години от тогава. По този повод екипът на Регионален исторически музей-Пловдив подготви изложба за живота на безстрашния журналист с акцент неговите репортажи за последиците от Априлското въстание. Тя ще бъде подредена в експозиция „Българско възраждане“ на ул.“Цанко Лавренов“№1 в Стария Пловдив.

Едно от най-значимите събития в родната ни история през XIX в. е въстанието от 20-ти април 1876 г. То е кулминация на опитите на българския народ да отхвърли Османското владичество. Многобройните сведения за кървавото му потушаване се отричат от официалните власти в Османската империя. Това провокира Великите сили да съставят анкетна комисия от техни представители, за да установят истината. Към нея се присъединява специалният пратеник на английския таблоид „Дейли нюз“ – Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Неговият сблъсък с покъртителната действителност се излива на страниците на вестника под названието „Писма от ада“. Печалните картини, които авторът рисува с перото си, разпалват възмущението на световната общественост и я настройват приятелски към България. „Царят на военните кореспонденти“, както го наричат, успява да отвърже ръцете на Русия към пътя на нашето освобождение.

Дейността на американския журналист продължава и по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Съобщенията му, заедно с тези на другите кореспонденти, са издадени в Лондон през 1878 г. в сборника „Военната кореспонденция на „Дейли Нюз“ от Руско-турската война 1877“.

В паметта на признателния българския народ Макгахан остава като ОСВОБОДИТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ – думи, издълбани върху надгробната плоча в родния му Ню Лексингтън.

banner

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space