Интересна и полезна информация за последните две новости в ресор „Култура“ на община Пловдив бяха представени днес на пресконференция в Дома на културата „Борис Христов“. Това са новото мобилно приложение „АртиФакт Пловдив“ (Art&Fact Plovdiv), създадено по проекта на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ и новата платформа „Програма Култура“ за електронно подаване на проектни предложения и електронно отчитане на дейностите, които се финансират по Културния календар на Пловдив. В пресконференцията участваха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Мартин Матев от фирмата, разработила мобилното приложение и Йоханес Артинян – от студиото, разработило платформата и сайта : https://culture.plovdiv.bg/

В проекта на Община Пловдив „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 г., участват 7 културни институции – Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“. Партньор на общината е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

„Мобилното приложение Art&Fact Plovdiv е тип quest игра. То има за основна цел да привлече повече млади хора да посетят културните институти на Пловдив, да предизвика интерес към културното наследство на града у българските и чуждестранни туристи, както и да направи по-интересно и завладяващо преживяването на посетителите вътре в самите експозиции. Използвайки мобилно приложение с обогатена/добавена реалност, различните целеви публики, не само ще виждат информация, но и ще имат възможността да взаимодействат с нея – да чуят интересен разказ, да търсят „съкровища”, да научат повече за Пловдив, да разглеждат в детайли експонати, да подредят триизмерен пъзел, да се забавляват, играейки игра, както и да отнесат виртуално част от Пловдив в своята „дигитална” раничка вкъщи, а накрая и да спечелят награда“, разказа заместник-кметът Пламен Панов, който съобщи и актуални данни за Пловдив за ръста в туристическия сектор.

Мартин Матев направи презентация на приложението, като демонстрира и визуализира на екран стъпките, философията и възможностите на Art&Fact Plovdiv. Приложението ни пренася в един виртуален Пловдив, домакин в него е човечето Фили, което живее в едно от пловдивските тепета. То е най-старият жител на Пловдив и знае всичко за града. Фили ни приветства, напътства, разказвани ни интересни факти, води ни през целия път и накрая, ако изпълним всички задачи, ни дава и награда. Всички текстове са озвучени, текстовете могат да се четат или слушат по избор.

banner

Във виртуалния Пловдив, културните институти – РИМ, РАМ, РЕМ, РПНМ, ГХГ, ОИ Старинен Пловдив и НБИВ са наречени „съкровищници”, а експертите в тях са техни „пазители”. Целта на играча е да разкрие тайните им и да открие повече „съкровища” – знания за Пловдив, които да сложи в раничката си, за да ги отнесе със себе си. В приложението са включени 141 експоната, от които 121 са с добавена реалност, а 20 са 3Д модели. Те се намират в общо 12 сгради, за които има карта. За да стимулира интереса към играта са предвидени 2 опции за награда – голяма награда (ако потребителят успее да обиколи всички обекти, открие всички експонати и отговори на поставените предизвикателства за 3 дни), малка награда (ако потребителят успее да обиколи всички обекти, открие всички експонати и отговори на поставените предизвикателства за 2 месеца), като има възможност просто да се използва играта като гид и интерактивно разглеждане на експонатите, както и да се рестартира времето за игра.

По проекта бяха извършени и редица ремонтни дейности. Монтирана е нова техника за интерактивно представяне на експонатите в ГХГ и в РИМ в Пловдив, закупени са 5 броя таблети, 2 броя информационни станции и 5 монитора за Постоянната експозиция на ул. „Съборна“ 14 и за Иконната сбирка на ГХГ. Нова аудиосистема и лаптоп са доставени в експозиция „Съединение на България 1885г” на РИМ – Пловдив. Пак там са монтирани 10 броя витрини Извършен бе текущ ремонт на сградата, включващ боядисване на стени и тавани, изстъргване и боядисване с блажна боя на дървени прозорци, изстъргване и боядисване с блажна боя на дървени врати, запълване фуги по ъгли и стени в залата, циклене и лакиране на паркета, ръчно циклене и боядисване с лак на два броя стълбища, боядисване с блажна боя на парапети на стълбища и втори етаж на залата и каси на врати. В РАМ е монтирана нова климатизация на книгохранилището, в което се съхраняват над 30 хил. тома, комплектовани в продължение на 140 г. Монтирано е по-икономично, енергоспестяващо, художествено издържано, експозиционно осветление в Залата за временни изложби и в Залата на християнската гробница със стенописи от първата половина на IV в. Дейностите по проекта в РЕМ са изцяло в новата сграда -База 2 за създаване на експозиция и обучителен център за ученици. Интерактивна карта на етнографските области е една от новите атракции, както и добавената реалност в няколко от залите. Изработени са 18 броя витрини за новата експозиция „Ютията през вековете – от появата до наши дни“. В НБ „Иван Вазов“ дейностите са свързани с надграждане на дигитализацията, не са заложени ремонти. За втори път музеите в Пловдив работят заедно в толкова мащабен проект и в интерактивното надграждане по предишния, НБ „Иван Вазов“ е основно донор на съдържание. В РПНМ дейностите са свързани основно с възможностите на приложението. Интерактивността е в три направления – редки видове, защитени видове и най-атрактивни видове от богатите експозиции в музея. ОИ „Старинен Пловдив“ участва с по два обекта в две направления, свързани с мобилното приложение. Първото са къщите – музей на Златю Бояджиев и на Димитър Киров. Добавената реалност към картините съдържа аудио текст, разширена реалност, връзка с други музеи, допълваща информация, разработена по съвременен и увлекателен начин. Втората посока са мозайките – с обектите Епископска базилика на Филипопол и Малката базилика. ГХГ- Пловдив участва с два обекта, с реновирана и обновена материална база – Постоянната експозиция и Иконната галерия. Монтирани са нови информационни станции, които спомагат за по-лесно общуване, но и за образование.

В изпълнение на проекта е разработен „Предприемачески план за представяне на културното наследство и привличане на нови публики“. Представлява стратегически, дългосрочен документ, който ще се използва като инструмент, предлагащ решения за развитието на културните институции в Пловдив. Документът е в обем над 300 страници и е разделен в няколко основни части: анализ, маркетинг, предвиждани дейности и очаквани резултати. Екипът на норвежкия партньор Cross-Cultural Introduction AS също участва в процеса на създаване на плана. На база на своята експертиза, опит и възможността за пренос на ноу-хау, те даваха препоръки и предложения още на ниво предфинален документ, за да бъде изготвен максимално ефективен и целесъобразен предприемачески план, който да послужи като инструмент за привличане на повече публики.

Новата платформа „Програма Култура“ бе представена от Йоханес Артинян. Тя е за електронно подаване на проектни предложения и електронно отчитане на дейностите, които се финансират по Наредбата за реда и условията за финансиране на проекти по Програма „Култура“, част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Програмата бе приета с Решение № 122, взето с протокол № 6 от 11. 04. 2024 г. на Общински съвет – Пловдив.

На 4 юни в 16 часа в ДК „Борис Христов“ ще се състои първото обучение на културни оператори за работа с платформата, за да може от 1 август, желаещите да подават документи чрез нея. До края на настоящата година все още ще може да се кандидатства и по стария начин – на хартия и по ел.поща. Целта на създаване на платформата е да се опрости начина на кандидатстване, процесът да бъде максимално прозрачен и да се създаде база данни, архив на всичко, което се случва в културния живот на Пловдив по Културния календар всяка година.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space