За четвърта поредна година фестивалът 𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐚𝐭 𝐭𝐡𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐲, организиран от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, ще представи на различни сцени и локации творческия потенциал на студенти, преподаватели и водещи имена в българското съвременно изкуство в жанровете опера, мода, класическа музика, джаз, танц, изобразителни и визуални изкуства и фолклор. Тази година фестивалът се посвещава на 60-годишнината на АМТИИ.

𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐚𝐭 𝐭𝐡𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐲 стартира на Римски стадион на 4 юни от 𝟏𝟖 ч. с откриване на изложбата „Академия 6.0 – 60 години Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив“, дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев, като изложбата ще продължи до края на месеца.

Специален подарък за всички пловдивчани е модното ревю на студенти от специалност „Дизайн на облеклото“ с ръководител доц. д-р Динка Касабова с начален час 𝟏𝟖:𝟏𝟓 ч. на Римския стадион.

От 𝟏𝟖:𝟑𝟎 ч., отново в Римски стадион, Академичният оперен театър очаква своите зрители на едноактната опера „Комарджията“ от Луиджи Керубини по либрето на Антонио Салви. В ролите: Серпила – Евгения Ставрева /мецосопран/ и Бакоко – Оуянг Рунзе /баритон/ с участието на струнен квартет в състав Таня Пенкова – концертмайстор, Зара Дикова – цигулка, Ли Цзясин – виола и Мариян Костов – виолончело. Клавирен съпровод на чембало- Мартин Дафинов. Диригент е гл. ас. д-р Алия Хансе, а режисьор – доц. д-р Ивайло Михайлов. Вокални консултанти: доц. д-р Ивайло Михайлов и ас. Алпер Юнлютюрк, сценография и реквизит – Дария Панайотова и Александра Калайджиева, костюмите са на Театрална студия „А‘парт“.

banner

Вторият ден на фестивала, 𝟓 юни, продължава от 𝟏𝟖:𝟎𝟎 часа в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I Батенберг“ №15 с представителната Годишна изложба на Факултет „Изобразителни изкуства“ на Академията, в която се представят всички специалности на факултета: Графичен дизайн и фотография, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Сценография, Фотография, Дизайн на облеклото, Стенна живопис, Живопис, Графика и скулптура. По традиция на събитието ще бъдат обявени отличените студенти в ежегодния студентски конкурс.

От 𝟐𝟎:𝟑𝟎 ч. на 5 юни Академията представя на Античния театър кулминацията на фестивала – големия концерт „Академията кани Пловдив“ с участието на представителните академични ансамбли и състави на АМТИИ, студенти, докторанти и преподаватели, възпитаници в изпълнителско изкуство на водещи преподаватели и творци от Академията, носители на престижни международни награди за изкуство – диригенти, хореографи, танцьори, сценографи, певци и инструменталисти, обединени от идеята да представят на Пловдив концерт на най-високо ниво.

Като най-значима образователна културна институция в Пловдив АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ утвърждава фестивала 𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐚𝐭 𝐭𝐡𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐲 като ежегоден, постоянно обновяващ се арт форум, на който публиката става съпричастен свидетел на успехите на Академията в подготовката на бъдещи творци и заедно с това оформя техните качества в естествена сценична публична среда.

От 2021 г. досега 𝐌𝐚𝐝𝐞 𝐚𝐭 𝐭𝐡𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐲 се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града. Фестивалът е носител на престижната награда „Пловдив“ в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ за 2022 като полифонично изграден продукт на творците от всички факултети и специалности на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Проектът се осъществява в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space