Оперната прима Соня Йончева се обръща с благотворителен жест към учениците в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив преди срещата ѝ с публиката на Античния театър в гала концерта „Тоска“ на 4 юни. Като част от инициативата, която световноизвестното сопрано посвещава на 70-годишнината на Опера Пловдив, тя ще осигури на гимназиалните класове в родното ѝ училище безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на Пловдивската опера през 2024 година. Решението на Соня Йончева, което е взето съвместно с екипа на Опера Пловдив, е с грижа към развитието и духовното обогатяване на бъдещото поколение музиканти и артисти.

„Сред основните мисии за мен и екипа ми е пълноценната работа с идните поколения и осигуряването на достъп на подрастващите хора в България до различните форми на изкуство, за да гарантираме тяхното устойчиво развитие. Сигурна съм, че именно изкуството е най-добрата превенция при проблеми с психичното здраве сред младите и ние като прогресивно общество трябва да се застъпваме за това всекидневно. Подобни инициативи са много важни и се радвам, че заедно с Опера Пловдив можем да окажем подкрепа повече деца да се докоснат до вълнуващи спектакли и артисти, да се наслаждават и обогатяват съзнанието и сетивата си с изкуство“, сподели Соня Йончева.

Това е и една от причините вече няколко години Соня Йончева да се посвети активно на продуцентска дейност, създавайки компанията SY11 през 2020 година. Мисията на оперната прима и нейния екип е да реализират значими проекти и събития в областта на изкуството, с които да привличат разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Концерти, осъществени от SY11, са „Завръщане“ в Античен театър Пловдив през лятото на 2020., а година по-късно – мащабната оперна гала, събрала близо 6200 души пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ – с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.

Друг важен проект на SY11 е „Съкровени гласове“, събрал в своето първо издание различни млади водещи международни класически артисти.

banner

На 31 май в зала „България“ предстои и закриващият концерт от първия успешен сезон на „Съкровени гласове“, озаглавен „Париж и нощта“. За него очакваме световното мецосопрано Клементин Марген, наричана съвеременната Кармен, която ще представи за първи път у нас богата програма с произведения на прочути европейски и американски композитори.

През есента на тази година предстои и стартът на втория сезон на „Съкровени гласове“, който включва рецитали на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство като Джойс ДиДонато, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон, Виторио Григоло и самата Соня Йончева. Техните изяви предстоят в България през сезон 2024/2025 г.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space