След успешния старт на кампанията „Следи от изчезване“, който беше поставен в гр. София с първата по рода си пътуваща изложба, от днес плочите с отпечатъците на някои от най-застрашените видове в българските планини могат да бъдат посетени напълно безплатно в галерия „Етерна“ на ул. „Княз Александър I“ 26 в периода 14 май – 18 май в гр. Пловдив от 12:00 до 19:00 часа. Уникалната изложба, която представя реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на изчезващи животни, старателно изработени от био материали и пресъздаващи напълно естествените им местообитания, е видяна от над 800 посетители в София. Произведенията на изкуството ще обиколят и градовете Бургас и Велинград, за да отразят гласовете на застрашените видове в душата на родните планини.

Не от скоро виждаме как планините в България бавно, но сигурно губят своето биоразнообразие. Все повече видове са на прага на изчезването си, а страниците на Червената книга на България се увеличават. Роля за това играе както бързо развиващата се инфраструктура, която разрушава естествените хабитати в българските планини, така и нарастващото ни потребление на различни суровини, което оголва някогашните гъсти гори. Представители на животинския свят като зубъра, дивите коне и дивите кози са пример за това как само в рамките на сто години животинските видове могат да бъдат доведени до ръба на изчезването.

Минерална вода „Велинград ALCALIA“ е в основата на кампанията „Следи от изчезване“, като отново отправя сърдечен призив за подкрепа в усилията за опазване на местообитанията на някои от най-застрашените животински видове в нашата страна. От днес до 18-и май жителите на гр. Пловдив могат да посетят галерия „Етерна“, където да разгледат уникалните плочи с отливките на животните, както и да посетят сайта https://sledi.velingradvoda.bg, където да разберат как сами могат да допринесат за запазването на местообитанията им. Кампанията, която ще се проведе през май и юни тази година, цели да привлече вниманието на обществеността към проблема с изчезващите диви животни в страната и да насърчи хората в България да спомогнат за запазването на местообитанията на застрашените видове.
Места на провеждане на изложбата:

София: Галерия „Слон“ на ул. „Уилям Гладстон“ 12 | 7 май – 11 май 2024 г.
Пловдив: Галерия „Етерна“ – „Княз Александър I“ 26 | 14 май – 18 май 2024 г.
Бургас: Културен център „Морско казино“ | 21 май – 29 май 2024 г.
Велинград: площад „Николай Гяуров“ | 1 юни – 7 юни 2024 г.

banner

След приключването на пътуващата изложба, стъпките на животните ще намерят постоянен дом в Природонаучния музей в Пловдив, за да могат бъдещите поколения да продължат да се възхищават на следите на тези величествени същества.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space