14-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест) в Пловдив започва с първите събития от уличната си програма на 27 и 28 април. Входът е свободен. За пета поредна година фестивалът се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024г. Фестивалът продължава с улична и градска програма от 9 до 12 май.

6Fest ще се открие на 27 април (събота) на площад “Централен” с две циркови представления на цирковата и театрална формация Traviecircus Duo (Италия/ Мексико). Дуото е основано през 2015 г. от Алесандра Азаро от Италия и Йолтик Лопес от Мексико и до момента са участвали във фестивали и събития в 26 страни на 4 континента. От 18:00 ч. е “El NoPalito Clown” – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизацията с публиката. Изпълнителят се вдъхновява от заобикалящата го среда и хората в публиката, създавайки динамична и интерактивна атмосфера, която въвлича всички в действието. От 19:00 ч. е цирковият моноспектакъл “Hoop Boom Boom” на Алесандра Азаро, в който се съчетават техники с обръч, комедия и импровизация.

На 27 април от 20:30 ч. Театрална формация „Сенджу“ ще представи кукления спектакъл “Иссън Боши”. Това е българо-японска продукция, с много внимание към детайла и японската култура. Зрителите могат да се насладят на ръчно изработени кукли „Такеда“, както и марионетки-гиганти, театър на сенките, авторска музика и стихове.

Иссън Боши е толкова малък – колкото оризово зрънце! Но въпреки това е умен и смел. Може да чете и пише, а освен това учи за самурай. С помощта на купа, игла и една очарователна риба кои, Слънчевото момче стига до големия град Киото! Там той успява да си намери работа, среща красивата девойка Ханако и се изправя срещу страшното чудовище Они. Вълнуваща и магична, историята ни учи, че „Целият свят е така подреден! Аз ти помагам – ти утре на мен!“.

banner

Театрална формация „Сенджу“ е създадена през 2018 г. от група независими куклени артисти. Трупата е популярна с това, че представя техниките за куклен театър „Такеда“ – уникална японска марионетна система. С помощта на последния наследник на театър „Такеда“ (Сенджу Такеда) те модернизират системата „Такеда“, така че да отговаря на съвременните театрални условия.

На 28 април (неделя) 6Fest кани на площад “Джумая” от 18:30 ч. за цирковия спектакъл “F.I.E.S.T.A”. В него двамата артисти от Traviecircus Duo ще ни потопят в мексиканската култура. Спектакълът съчетава музика, жонглиране и клоунада.

“Фестивал за улични и градски изкуства 6Fest 2024” се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

ПРОГРАМА

27 април, събота

Пловдив, площад „Централен“, между Военен клуб и Централна поща

18:00 – 18:30

Traviecircus Duo (Италия/ Мексико)

Цирков моноспектакъл “El NoPalito Clown”

19:00 – 19:30

Traviecircus Duo (Италия/ Мексико)

Цирков моноспектакъл “Hoop Boom Boom”

20:30 – 21:30

Театрална формация „Сенджу“ (България)

Куклен спектакъл “Иссън Боши”

28 април, неделя

Пловдив, площад “Джумая”, пред Туристически информационен център

18:30 – 19:00

Traviecircus Duo (Италия/ Мексико)

Цирков спектакъл “F.I.E.S.T.A”

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space