На 26.03.2024 г., вторник, от 18:00 ч. галерия Възраждане Ви кани на изложба живопис „По калдъръма“ на Емилия Арабаджиева.
Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 15.04.2024 г.

Почти няма пловдивски художник, който да не се е изкушил да живописва Стария град. Прави го, доста целенасочено и Емилия. Тя е подходила почти фотографски към темата, за да бъде максимално искрена и обективна. Старите къщи се нижат пред зрителя, като стари спомени и той не може да остане безучастен към тях, защото картините го връщат към преживяни красиви моменти от живота му. Старинните интериори на възрожденските домове също допринасят с обаятелни импулси върху лирично настроения зрител и му подсказват красиви тайни от живота на хората от отминалите времена.
Изложбата е един чаровен импулс в живописната история на града ни. И е повод да тръгне човек по калдъръма на Стария град.
Краси Алексиева, 2024 г.
Биография :
Родена през 1952 г. в гр. Пловдив. Завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев през 1976 г. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ, съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев.
При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки с режисьорите Теофана Преславска, Андрей Мирчовски и др.
Сценограф и на две постановки в Куклен театър, Пловдив: „Меко казано” на Валери Петров с реж. Елена Владоваи „Ние врабчетата” на Радичков с реж. Камен Арсов.
От сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в драматичен театър „Н.О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки с режисьорите Румен Чакъров, Николай Ламбрев, Николина Томанова, Руси Карабалиев, Андрей Калудов, Константин христов, Симеон Димитров и др.
Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София – „Ромео и Жулиета” на Шекспир и „Да умреш от смях” на Я. Янчовски с реж. Владо Прашчаров.
По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и лектор по Художествено оформление на спектакъла в Пловдивски университет.
От 1992/93 г. до 2020 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив.
Художник на документални филми – „Сказание за българската земя”, „Великолепието на Армира” и др.
Има издадена книга „История на костюма”.
Има участия и редица международни проекти като: „Точки на пресичане” – музиката в изобразителното изкуство с партньори от Германия и Полша, работа по програма „Коменски” и др.
През целият си творчески път работи и кавалетната живапис, дизайн на книгата Продължава работата си като сценограф.
Първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г.
Има осъществени 21 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space