Приемането на България и Румъния в Шенген е значим съвместен успех, който ще допринесе за подобряване на устойчивостта и положителното развитие на целия регион и Европа. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел във външно министерство след срещата с министъра на външните работи на Румъния Луминица Одобеску.

Одобеску е на посещение в България по покана на Мария Габриел. Двамата първи дипломати проведоха двустранна среща по актуални въпроси от двустранен и международен интерес, след което се състояха пленарни разговори между двете делегации.

По думите на Габриел приемането на двете страни в Шенген е и резултат на доброто сътрудничество между двете държави. Тя заяви, че съвместните усилия ще продължат активно и през тази година, за да може страните ни възможно най-скоро да постигнат дата за премахване на проверките и по сухопътните граници в контекста на членството ни в Шенген. България и Румъния са доказали, че с общи, добре координирани усилия, можем да постигнем значими цели, подчерта Габриел.

banner

Габриел отбеляза, че това е първо официално посещение на външен министър на Румъния от повече от десет години в България. Тя посочи, че за страната ни Румъния е стратегически партньор. От години страните ни споделят не само общи цели и съвместни успехи, това прави нашето сътрудничеството още по-значимо – както за нашите две страни, така и за региона, за ЕС и НАТО, каза още Габриел./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space