„Категорично се задава предизборна кампания, в която политическите играчи ще бъдат ясно позиционирани – геополитически спрямо войната в Украйна и спрямо Русия и „Газпром“. Това каза пред социологът Елена Дариева от агенция „Насока“.

„От ПП като че ли предпочитат тази тема да остане затворена. До вчера Асен Василев казваше – никакви преговори с „Газпром“, сега – ако „Газпром“ могат да ни продадат евтин газ, защо не. Позицията на БСП е най-последователната на българската политическа сцена“, заяви тя пред БНР

Топ темата е нарастването на цените на стоките от първа необходимост – за около 80 на сто от хората тази тема поражда най-масови страхови нагласи, притеснението от ръста на енергоносителите се споделят от две трети от запитаните. Страхът от войната в Украйна е характерен едва за около една трета от гражданите, поясни Дариева в навечерието на официалната предизборна кампания.

banner

Предизборната кампания набира скорост, отбеляза Елена Дариева. Тя не изключва да станем свидетели на нападки между довчерашни партньори.

„БСП са в изключително трудна ситуация предвид разделителните линии в обществото. Сред избирателите на БСП е най-голям делът на симпатизантите, които са „за“ съюз с Русия. (…) БСП няма друг вариант да поддържа друга реторика. Те са в трудна ситуация и заради вътрешната опозиция, която набира сили, и заради трудните отношения с президента.“

По темата за евроатлантическото обединение Елена Дариева посочи, че след 2 октомври не допуска да се стигне до това, но ако навлезем в поредица от вотове, то на един следващ етап не изключва да се стигне до по-широка консолидация, „която за пореден път да препотвърди евроатлантическия ни избор“.

„Към момента подкрепата за членство на страната ни в ЕС е 77%. Напоследък нарасна и подкрепата за НАТО, която възлиза на 61%.“

Относно употребата на социологическите данни Дариева нарече „опасно, подвеждащо и спекулативно политически решения да се обосновават по подобен инструментален начин“.

„Това е преобръщане на логиката на политическия процес. Къде остава политическото лидерство?“

Социологът уточни, че специалистите си имат т.нар. „33% блато, в което ги има тези конформисти, които следват логиката на вероятния победител и ходят след него, хора, които злоумишлено подвеждат социолозите“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space