Със 199 гласа „за“, 5 „против“ и 5 „въздържал се“ Народното събрание (НС) задължи Министерския съвет (МС) да представи доклад за всички планирани, предприети и извършени действия по изпълнението на решението на предишния парламент за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в част енергетика.

Докладът трябва да бъде изготвен и внесен в НС в срок до 15 работни дни от приемане на настоящото решение, решиха депутатите.

Искра Михайлова от „Възраждане“, един от вносителите на проекта за решение, обясни, че изискват отчет за свършеното от МС по предишно решение на НС. Тя призова министъра на енергетиката и вицепремиера по управление на еврофондовете още днес да възложат изготвянето на този доклад, за да могат депутатите да получат в срок отговорите, които били забавени с месеци.

banner

Драгомир Стойнев от „БСП за България“ коментира, че е странно защо такъв доклад не е бил представен на народните представители. Улисани в работа тук, забравихме да контролираме служебния кабинет, каза той. Според него трябва да има яснота какво се случва в комплекса „Марица Изток“.

Според приетото днес решение докладът, който ще изготви МС, трябва да включва хронологично представяне на предприетите стъпки от МС, чрез служебния вицепремиер по управление на европейските средства и служебния министър на енергетиката. Трябва да са включени всички срещи, разговори, предложения, планове, проекти и решения, свързани с преговорния процес, заедно с цялата съпътстваща документация към тях за срока от 12 януари 2023 г. до изготвяне на доклада, както и цялата налична кореспонденцията с Европейската комисия в този период, свързана с изпълнението на решението на предишното НС. В доклада следва да има информация и за всички изработени и/или в процес на изработка проекти за ускорено внедряване на възобновяеми енергийни източници заедно с цялата съпътстваща документация към тях, свързани с територията на комплекс „Марица Изток”, заложени като условие за предоговаряне на ПВУ, поставено от ЕК.

Парламентът задължи МС в доклада да предостави и информация за всички документи, изготвени и свързани с евентуално изграждане на фотоволтаични системи и/или индустриални паркове в имоти собственост на „Мини Марица Изток” ЕАД и които се използват за въгледобив, както и за решения и/или проекти на решения на ресорните министерства, свързани с разпореждане на недвижими имоти и/или изпълнение на задълженията на „Мини Марица Изток” ЕАД по сключения през 2005 г. концесионен договор.

Докладът, който трябва да бъде внесен в парламента, следва да съдържа и информация относно списък с наименованията на фирми, с които са осъществявани срещи-разговори във връзка с осъществяване на инвестиционни проекти за ускорено внедряване на възобновяеми енергийни източници на терени, находящи се в Източномаришкия басейн, както и резултатите от проведените разговори, в това число и сключени под каквато и да е форма договори или поети писмени ангажименти, както и информация за всички изработени и предоставени на ЕК проекти, заедно с цялата съпътстваща документация, свързани с плана REPowerEU.

Депутатите удължиха работното си време до изчерпване на законодателната част от приетата програма за тази седмица. От дневния ред отпадна предвиденият за днес парламентарен контрол.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space