Два месеца и половина минаха от страшното бедствие, което сполетя общините Карлово, Калояново и Марица. Успяхме да нормализираме живота в общините Калояново и Марица и в по- голямата част от Карловоско. Това каза областният управител Ангел Стоев на пресконференция днес.

„Само в 7 къщи в село Богдан все още няма вода, тъй като се наложи подмяна на уличния водопровод.
Успяхме да осигурим транспорт за децата да ходят на училище, временни жилища за хората без подслон и дърва огрев на хората, които желаят.
До този момент държавата е осигурила 14,5 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата, като последните 3,25 млн. лв. ще бъдат отпуснати утре с решение на МС.
2500 военнослужещи се включиха в разчистването.
Около 60 млн. лв. са необходими за пълното възстановяване на засегнатите райони и се надявам всичко това да бъде готово до лятото.
Създадохме обществен съвет, в който участват кметове и граждани от засегнатите населени места, който ще разпредели помощта от даренията, които възлизат на 1,5 млн. лв. и 250 000 лева от SMS-и.“, заяви Стоев

Разпределението на средствата ще стане утре, като нуждаещите са разпределени в 5 групи –
1. Жилища, които са напълно разрушени – 9 на брой, хората ще получат по 16 655 лв.
2. Жилища, които не могат да се обитават заради конструктивни промени, които са 15 на брой, които ще получат по 8000 лева.
3. Жилища, които са наводнени със сериозни материални щети – 5 660 лева.
4. Жилища, които са наводнени с малки материални щети – 3 300 лева.
5. Наводнени дворове и разрушени огради- на този етап средства за тях няма да се отделят

banner

„Искам да споделя още единфакт с дървата за огрев – там се получи проблем с 50- 60 семейства, които нямаха възможност да транспортират и нарежат полагащите им се 5 кубика дърва.
Имаше фирма, която предложи да направи това срещу 40 лв. на кубик, но никой не се съгласи. Разговарях с министър Явор Гечев, който обеща да изпрати хора от Горско стопанство, които да нарежат дървата. Надявам се кметът на Карлово да осигури транспорт.

Искам да кажа за хората от Каравелово, където е разрушен мостът, свързващ две от махалите- намерихме временно съоръжение, което е складирано от АПИ в Стара Загора. След като установихме собствеността му, сега търсим фирма, която може да го монтира. Ориентирали сме се към фирма, която е монтирала подобно съоръжение след бедствие в Червен бряг. Това ще е временно съоръжение, а всички 14 моста се надявам да бъдат възстановени до края на следващото лято“, коментира Стоев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space