Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 3 процента през 2022 г., прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в септемврийския си регионален икономически доклад, публикуван днес.

Поради стабилното представяне на икономиката през първите 6 месеца на годината, прогнозата за растежа й е преразгледана нагоре в сравнение с доклада на ЕБВР от май, когато се залагаше на ръст от 2,5 процента за настоящата година.

Банката обаче е намалила оценката си за растежа на българската икономика за 2023 г. Тя очаква той да се забави до 1,5 процента, а през май ЕБВР предвиждаше, че БВП на България ще нарасне с 3 процента през идната година.

banner

Като фактори за понижената прогноза се посочват „несигурността около доставките на природен газ за България, отслабващото търсене на стоки и услуги на фона на високата инфлация, влошаване на потребителското доверие, както и политическата несигурност в страната“.

Българската икономика нарасна с 4,2 процента през 2021 г. и запази този темп на развитие през първата половина на 2022 г., когато отбеляза растеж от 4,5 на сто на годишна основа, движен основно от частното и общественото потребление, както и от „ударното“ натрупване на материални запаси. Частното потребление в България се увеличи с 4,2 процента на годишна основа през същия период, но загуби инерция заради повишаващата се инфлация и намаляващото потребителско доверие, отчитат експертите на ЕБВР.

През второто тримесечие на годината се отчита рязък спад на инвестициите на фона на нарастващата несигурност, с която се сблъскват фирмите. През този период са реализирани с 14 процента по-малко инвестиции в сравнение с нивото им преди избухването на пандемията.

Въпреки това промишленото производство се повишава с близо 17 процента на годишна основа през първата половина на 2022 г., тъй като темповете на развитие на промишлеността се запазиха, въпреки че Русия спря доставките на природен газ за България в края на април, отбелязва ЕБВР.

Инфлацията в България се увеличава значително, достигайки 17,3 процента през юли на годишна основа. Още по-голямо е поскъпването, с над 20 на сто, на храните, комуналните услуги, жилищното настаняване, транспорта, както и на сметките в ресторантите и хотелите.

„Продължаващата политическа криза в България може да доведе до забавяне на усвояването на средствата от втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост“, смятат експертите на ЕБВР.

Намалените доставки на руски природен газ и повишаващата се инфлация в глобален мащаб ще забавят още икономическото развитие през следващата година на регионите, в които оперира Европейската банка за възстановяване и развитие, се акцентира в септемврийския й доклад.

Банката очаква ръст от 3 процента на съвкупния БВП в тези региони през 2023 г., което е с 1,7 процрентни пункта по-малко в сравнение с прогнозата й в майския доклад.

Средното ниво на инфлацията в регионите достига 16,5 процента през юли на годишна основа, отчита ЕБВР.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space