Натискът на бежанци е повече, но причините за това са изцяло обективни. Това каза в предаването „Лице в лице“ на бТВ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му Турция също е подложена на безпрецедентен натиск по границите си с Афганистан и Сирия.

Турция е отделила много сили, които да спрат този натиск, но поради събитията в Афганистан и поради това, че Турция връща сирийски бежанци в Сирия, натискът към България се засилва, коментира той. Афганистанците идват, подгонени от действията, които се случват в Афганистан, а сирийците са мотивирани да преминат през България и да търсят убежище някъде в рамките на Европейския съюз, под угрозата да бъдат върнати в Сирия, обясни министърът.

По думите му проблемът е, че в момента Турция е концентрирала всичките си сили на собствените си граници с Афганистан и Сирия, там строи съоръжение и полага огромни усилия да спре потока от бежанци.

banner

„Нито веднъж в тези години, в които ставаме свидетели на бежанската криза, не е имало такъв натиск като брой опити да се премине държавната граница“, каза Демерджиев.

По думите му интензивно се водят следствени действия срещу т.нар. каналджии. Министърът заяви, че е установено, че преминаването на бежанците става с помощта на гранични полицаи. Основните данни са, че те пропускат определени групи, като по някакъв начин подпомагат при разполагането на сили по охрана да се оставят коридори, през които тези групи да преминат, обясни министърът.

Текат процесуално-следствени действия. В момента, в който има достатъчно данни за извършени престъпления, те ще бъдат внесени в прокуратурата. Ако нямаме достатъчно доказателства за извършено престъпление, а имаме за дисциплинарни производства, ще бъда абсолютно безкомпромисен към тези служители, защото те дискредитират със своите действия усилията на хиляди други гранични полиции. Те застрашават живота на колегите и застрашават националната ни сигурност, каза още Иван Демерджиев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space