България традиционно е била и все още е енергиен лидер в региона, който да гарантира сигурността в сектора на Балканите. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев, след срещата си с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на еднодневно посещение у нас.

„Обсъдени бяха конкретни възможности за сътрудничество в областта на електроенергията и преноса на природен газ, като възможностите за износ от България на допълнителни мощности на електроенергия, както за нуждите на икономиката и индустрията на Република Северна Македония, така и за битови потребители. Става въпрос за около 200 мегаватчаса базова равномерна електроенергия, за периода до 31 март 2023 г.“, каза Донев. 

Двамата премиери проведоха разговор „на четири очи“, последван от разширена среща на двете делегации. Във фокуса на разговорите в Министерския съвет са били въпроси от енергийната сфера.

banner

„От сряда започва работа смесена работна група, която да определи и изработи всички технически детайли по сключването на такъв договор в областта на електроенергетиката“, подчерта служебният премиер. 

Донев коментира, че двамата с Ковачевски са разговаряли и за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в областта на природния газ, чрез пренос и съхранение. „Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в България, в Чирен, така че Република Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от участието си в интерконектора и терминала за втечнен газ в Александруполис, Гърция. През България и газовото хранилище в Чирен доставките на втечнен газ ще могат да бъдат балансирани и Република Северна Македония да черпи такива количества, каквито са ѝ необходими на дневна база, без да се създават допълнителни трудности пред страната за това, че не може да бъдат усвоени целите количества втечнен природен газ“, обясни още Гълъб Донев. 

Той допълни, че на разговора с Ковачевски са обсъдени и други въпроси от взаимен интерес, а конструктивният диалог между двете страни ще намери реален израз. 

Днес премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще разговаря и с българския държавен глава Румен Радев. 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space