„Осигурени са необходимите количества газ до края на месец октомври. Газохранилището ни е запълнено 60%. В Западна Европа са на по-високо ниво.” Това коментира Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в ефира на предаването „Твоят ден” по Нова тв.

Според експерта, в момента Министерство на енергетиката чрез „Булгаргаз” прави всичко възможно да се осигурят необходимите количества на разумни цени.

„Освен това, вече има и намаляване на потреблението, което е продиктувано от това, че цената е икономически непоносима. Много от предприятията, които могат да намалят количествата газ, които ползват, го направиха. Други търсят възможности за преминаване на алтернативни горива, което обаче изисква промени в инсталациите, така че това не става от днес за утре, а изисква някакъв период от време.“, каза Найденов.

banner

Експертът посочи, че ако от 1 октомври заработи интерконекторът, се очаква значителен спад на цената на природния газ, тъй като тогава целият наличен газ от Азербайджан ще влиза на първоначално договорената ценова формула, която е индексирана към петролните продукти.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space