Бедствието нямаше да може да бъде преустановено дори цялата работа да е била напълно свършена. Най-вероятно дигите пак щяха да се скъсат. Това заяви пред БНР служебният министър на земеделието Явор Гечев след огромните наводнения в Карловско.

„Истината е, че има скъсани диги на няколко места, на повече от едно. Има различни причини. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи. Това, което видях и на място, е поголовно. Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа“, каза Гечев.
На невралгичните точки по дигите има изпратени инженери, допълни земеделският министър.

„Много бързи и спешни ремонти. Когато се отдръпне водата, максимално бързо рамки. Всичко, каквото можем да направим, за да запазим това, което можем, да го подобрим в краткия период до зимата. Обявено е частично бедствено положение по отношение на населените места, за да може бързо да действа цялата машина. Отдръпването на водата значи, че започва много работа“, каза министърът.

banner

Гечев посочи, че вече могат да се подават заявления за пропаднали земеделски площи, като държавата има механизми да компенсира големите земеделски загуби от наводненията. Заявленията следва да се подават до 10 дни, след което до седмица ще бъдат извършени проверки.

„Ще се справим с компенсациите“, увери той и каза още, че ако трябва, ще се направят и изнесени офиси в пострадалите населените места.

Относно състоянието на горите в близост министърът се позова на справка за сечите, според която 16 декара е била голата сеч в землището на двете села и в района на водосбора на реката над Богдан. По думите му няма сечи, които могат да предизвикат такъв тип бедствие и съсредоточаване на води.

„Няма поголовни сечи там. Не регистрираме поголовни сечи. Няма значими количества дървета, които са изрязани“, заяви Гечев.

На терен са служители на Агенцията по горите, стана ясно още от думите му.

„Включително външни такива за областта, нарочно, за да може да е автентичен целият доклад, който ще получа. Ако има данни за нарушения, ще го препратя на компетентните органи“, каза министърът.

„Редица правителства, включително предишното служебно и правителството преди него, имаше сериозни средства – около 1 100 000 000 за напояване и отводняване, заради жалби на екологични организации преди всичко, включително в Брюксел, за нарушаване на местообитания или други съображения, всичките тези средства бяха спрени и ги няма в крайна сметка във финансовия план. А ние говорим в момента за възстановяване, поддържане на речни корита и за екологични параметри. Всяка крайност не е добра“, коментира Явор Гечев.

Той уточни, че частично тези съоръжения са подадени за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони за следващия рамков период.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space