Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз” Деница Златева пред журналисти след края на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

На заседанието беше обсъден доклад относно заявление на дружеството от 11 август за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

По думите ѝ това е увеличение с около 17% спрямо цената за август. Според Златева поскъпването на природния газ се дължи на увеличения борсов индекс.

banner

На въпрос докъде са стигнали разговорите с „Газпром”, Златева отговори, че „Булгаргаз” като страна по договора го изпълнява и всеки ден изпраща заявки за доставки, но получава потвърждение за нулеви количества за следващия ден. Тя поясни, че разговорите, които се водят към момента, са на политическо ниво и общественият доставчик на този етап изпълнява само сега съществуващия договор с изпращане на заявки.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” изтъкна, че нужните количества газ за септември са осигурени.

В микса за октомври са включени договорените количества азерски газ, два частични карга втечнен природен газ, както и количество, което е било изтъргувано на аукциона на „Газов хъб Балкан” на „изключително конкурентна цена” от доставчика, който е спечелил този търг, уточни Златева.

През октомври са включени общите месечни количества по договор с азерския доставчик, има и осигурен цял танкер с втечнен газ, както и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на „Газов хъб Балкан”, който предстои да се състои. „Там очакваме наистина конкурентна цена, защото последните два търга показаха, че ценовите оферти, които получаваме при открити процедури на „Газов хъб Балкан”, са в пъти по-добри, отколкото предварително сключени договори за други алтернативни доставчици”, заяви още Златева.
За доставките за ноември се обсъжда в „Булгаргаз” как да бъдат структурирани търговете – дали да бъдат месечни, или за по-дълъг период. „Нашата основна цел е да осигурим отоплителния сезон, което означава доставки до края на април. В началото на октомври ще сме готови и ще пуснем съответните процедури”, подчерта Златева. Тя увери, че „Булгаргаз” ще осигури нужните доставки.

На база на предварителните разчети, ако започнат навреме доставките на азерски газ по интерконектора с Гърция, България ще се възползва по договорените цени по дългосрочния договор с този доставчик, и по предварителни разчети цените ще бъдат по-ниски от обявените за септември, добави изпълнителният директор на „Булгаргаз”.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space