„Постигнато е принципиално споразумение да удвоим капацитета, който България има в LNG терминала, който се строи в Александруполис“, заяви енергийният министър Росен Христов след срещата при президента Румен Радев. Държавният главa прие представители на ръководството на компаниите „Gastrade“ и „Copelouzos Group“.

Според енергийния министър това е част от стратегията на България за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници.

„Желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата и невъзможността да осигурим терминали ни накараха да се замислим за средносрочно и дългосрочно сътрудничество. Затова днес беше взето решението да се удвои капацитетът на България“, допълни Росен Христов, предава БНТ.

banner

Той поясни, че в момента увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета, увеличава се банковата гаранция.

„Нашето дялото участие в самия проект е едно, а капацитетът, който сме резервирали и възможността да получаваме газ е нещо съвсем отделно. Увеличава се двойно – от 500 на един милиард кубични метра. От „Газпром“ допреди срещата нямаше отговор, очакваме днес да има отговор и да назначат човек, с който да водим преговорите. Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим наши желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките, така че физически да може да ги получим. Някои гаранции, свързани с плащането във връзка с европейската схема и евентуално да обсъдим и цената. Първо трябва да започнем да преговаряме, за да може да изпратим нашите искания. Техните банкови сметки доколкото знам не са запорирани“, каза още Росен Христов.

Сред темите на срещата бяха възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space