Във връзка с твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебното правителство не е използвало възможността, подчертаваме, че това не отговаря на истината.

Това заявяват от Министерството на енергетиката в съобщение, изпратено до медиите.
„Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило“, заявяват от енергийното ведомство.

От ведомството подчертават, че капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени.

banner

„В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове“, обръщат внимание от МЕ.

Енергийното министерство посочва, че „неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 г. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора“.

По-рано днес Кирил Петков заяви, че служебното правителство не се възползвало от всички възможности да резервира слотове за получаване на втечнен газ през Гърция, припомнят от БГНЕС.

„Недоумявам, след като имаше слотове и за октомври и за ноември, защо служебното правителство избра да вземе само един кораб. Аз се обадих на енергийния министър на Гърция да попитам, какво става, защо не можахме да имаме повече слотове и с учудване разбрах, че комуникацията с гръцкото правителство е била много вяла и не е имало истински напън да се намерят слотове“, твърди лидерът на „Продължаваме промяната“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space