„Ендемичното разпространение на вируса означава, че ще има „малки взривове“ на заболеваемостта, но само на локално равнище. Няма да се засяга цяла област или град, а само част – една паралелка или едно училище“. Това обясни в „Тази неделя“ по БТВ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според нея не е изключено вирусът да продължи да мутира.

„Това е удобен период тези, които не са се ваксинирали, да го направят. Вариантите на COVID в момента са чувствителни към ваксините. Ако този, който не е ваксиниран, е над 60 години и има хронични заболяване, не е добре да допуска заразяване с този вирус“, допълни проф. Аргирова.

banner

“Ако някой не е ваксиниран, спокойно да се ваксинира с ваксините, които имаме в момента. Ако човек е ваксиниран с първия бустер, което третото вливане, може да изчака новата вкасина. Тя е бивалентна, като засяга началния причинител и причинителя, който най-много шества по света – BA.5“, добави тя.

Относно симптоматиката вирусологът посочи, че продължава да се наблюдава кашлица и температура, но намаляват признаците като влошаването на вкуса или загубата на мирис при коронаивируса.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space